Danmark vil holde snor i løse genstande i rummet

Fritsvævende danske genstande i det ydre rum skal registreres i tilfælde af skader på Jorden.

Fremover vil alle danske fritsvævende genstande i det ydre rum blive registret, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en dansk genstand falder ned på Jorden fra det ydre rum, vil myndighederne spore den tilbage til den ansvarlige for opsendelsen. Derfor oprettes et register over fritsvævende danske genstande i det ydre rum.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Registret skal indeholde en opgørelse over eksempelvis satellitter og rumsonder, der afsendes med dansk tilladelse. Det oprettes som en konsekvens af den første danske rumlov, der trådte i kraft 1. juli.

Da der allerede svæver danske objekter i det ydre rum, er disse som de første blevet ført ind i registret.

I alt er der otte danske genstande, der svæver frit i det ydre rum. Halvdelen af dem fungerer ikke længere.

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet skal både rumloven og registret sikre, at danske opsendelser foregår sikkert og reguleret.

- Både den nye lov og det nye register kommer som respons på den øgede interesse for rummet og det stigende antal aktiviteter i rummet, der både tager til i omfang og betydning, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Genstande, der optages i registret, bliver automatisk også opført i FN's internationale register.

- Formålet med at registrere genstande i rummet er at kunne identificere den eller de ansvarlige i tilfældet af, at genstanden forårsager skader enten i luften eller på Jorden, står der i pressemeddelelsen.

/ritzau/