Danmark vil give afghanere våben

På trods af flere indbyggede risici ser Danmark positivt på et forslag om at bevæbne lokale grupper i Afghanistan, der er parate til at bekæmpe Taleban-militsen. Planen er at begynde i Helmand-provinsen, hvor den danske styrke opererer.

Den danske regering er åben for et forslag om at bevæbne lokale militser og sammen med regeringshæren bekæmpe Taleban. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Den danske regering er åben over for et kontroversielt forslag om at bevæbne og træne lokale afghanske grupper, så de kan tage kampen op mod Taleban-militsen i Afghanistan.

Det fastslår forsvarsminister Søren Gade (V), der forudser, at sådanne lokale selvforsvarsgrupper kan give en bedre sikkerhed.

- Det kan være et skridt i den rigtige retning. Det kan selvfølgelig lyde mærkeligt for os danskere, fordi det har noget med våben at gøre. Men vi skal huske, at det er Afghanistan, vi taler om. Vi er nødt til at være pragmatiske og erkende, at det er afghanske løsninger, der skal løse Afghanistans problemer, siger Søren Gade til Berlingske Tidende.

Forslaget om bevæbning af lokale grupper kommer fra den afghanske regering og USA, og det afspejler, at der hverken er tilstrækkeligt med udenlandske eller afghanske soldater til, at Taleban kan nedkæmpes. Det er planen, at man først skal begynde at forsyne de lokale med våben i Helmand-provinsen, hvor blandt andre de danske styrker opererer, og hvor modstanden fra Taleban er hårdest.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er også positiv, men han understreger, at han har en række krav, der skal være opfyldt.

- Det må afhænge af den konkrete situation, om det kan lade sig gøre. Men det ser ud til, at USA har haft nogen succes med at bevæbne sunnierne i Anbar-provinsen i Irak, siger Per Stig Møller, der påpeger, at han kun kender til det amerikansk-afghanske forslag fra omtalen i avisen Washington Post.

- Det må for alt i verden ske i samråd og forståelse med den afghanske præsident Karzai og landets regering. Vi skal ikke havne i den situation, at vi bevæbner nogle grupper, som senere viser sig at blive oprørsgrupper. Men hvis man ligesom med Hjemmeværnet eksempelvis kan mobilisere befolkningen mod Taleban, så er det aldrig tosset, siger Per Stig Møller.

Den danske Afghanistan-ekspert, Peter Dahl Truelsen, Forsvarsakademiet, mener også, at forslaget skal have en chance.

- Selvfølgelig er det kontroversielt. Blandt andet fordi der er en fare for, at de bevæbnede grupper pludselig vender sig mod NATO-styrkerne eller sælger våbnene til Taleban. Men i en oprørskrig er man nødt til at tænke alternativt, siger han.