Danmark vil forbyde investeringer i Myanmar

Udenrigminister Per Stig Møller (K) vil arbejde for en skærpelse af EUs handelsboykot af Myanmar. Det rammer også danske virksomheder, der dermed befinder sig i et ubehageligt vadested.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) opfordrer EU til at forbyde alle investeringer, som er med til at holde militærregimet i Myanmar (Burma) ved magten. Til gengæld vil udenrigsministeren ikke være med til at straffe Myanmar med sanktioner, der rammer civilbefolkningen.

Det oplyste Per Stig Møller i går. Han vil drøfte udvidelsen af sanktionerne mod militærstyret på det kommende udenrigsministermøde i EU om godt en uge.

»Vi ønsker at gennemføre de skrappest mulige sanktioner over for juntaen. Men vi ønsker ikke at ramme den burmesiske befolkning,« siger udenrigsministeren, der mener, at militærstyret sidder på den tungeste del af industrien i landet og på den måde kanaliserer penge til sig selv.

Danmark har sammen med Storbritannien i EU i årenes løb været de mest kritiske over for militærjuntaen i Myanmar, og det er derfor ikke givet, at Per Stig Møllers opfordring bakkes op af de mere forsigtige medlemslande.

Moralsk pres
Et forbud mod import af blandt andet træ og ædelstene samt al investering i energiselskabet Myanmar Oil, vil også ramme danske investeringer. Herunder ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension), som har investeret omkring 935 mio. kr. i det franske olieselskab Total, der samarbejder med Myanmar Oil om udvinding af landets olie og gas.

Også trævaregrossisten Dalhoff, Larsen & Horneman (DLH) vil blive påvirket af et importforbud, men så længe forbuddet blot er noget, den danske regering foreslår, men som EU ikke har indført, er det op til virksomhedernes såkaldte etiske ansvarlighed, om de vil droppe forretningerne i Myanmar.

Et ensidigt dansk forbud kan formentlig ikke komme på tale, da handelspolitikken er et fælles anliggende i EU.

Kina vil ikke blande sig
Mens DHL i går oplyste, at virksomheden overvejer at stoppe import af træ fra Myanmar, selv om regeringen ikke skulle komme igennem med forslaget i EU, vil ATP ikke handle direkte ud fra udenrigsministerens udmelding om Myanmar. ATP afventer i stedet, hvad EU bliver enige om.

»Jeg har forståelse for, at politikerne overvejer, om sanktioner kan være en vej at gå i den nuværende situation i Burma. Jeg forventer ikke, at ATP vil tage konkrete skridt i forhold til de investeringer, der har været tale om, før vi ser, hvordan mødet i EU går,« siger ATPs bestyrelsesformand, Jørgen Søndergaard, til Ritzau.

Både den danske regering og de andre regeringer i EU mener, at Kina og Indien – Myanmars vigtigste allierede økonomisk og militær – skal på banen, hvis juntaen i Myanmar skal presses.

Men Kina, der på grund af landets faste plads i FNs Sikkerhedsråd, har et særligt ansvar, fastholder, at situationen i Myanmar ikke er noget, Sikkerhedsrådet skal blande sig i.