Danmark vil bruge miljøgaranti igen

Danmark accepterer ikke EU's nye regelsæt om "madsminke", dvs. nitrit i kødprodukter. Miljøgarantien skal på arbejde.

Danmark vil atter bruge EU's såkaldte miljøgaranti for at begrænse mængden af tilsætningsstoffet nitrit i danske kødprodukter.

Det oplyser forbrugerminister Carina Christensen (K), som netop har orienteret EU-Kommissionen. Det sker, et halvt år inden Danmark skal have omsat et nyt EU-direktiv til dansk lov pr. 15. februar 2008. Dermed overholder Danmark den nødvendige frist, hvis EU-Kommissionen afviser de danske argumenter, og sagen skal føres videre ved EF-Domstolen.

Nitrit anvendes til at konservere kødvarer for at hindre fremvækst af den bakterie, der kan give mennesker dødelig pølseforgiftning (botulisme). Nitrit kan imidlertid også omdannes til kræftfremkaldende nitrosaminer, og derfor bør det bruges i mindst mulige mængder.

- Der er gode videnskabelige grunde til de grænseværdier, vi har. Der er ingen danskere, som er blevet syge af botulisme i kød de sidste mange år, så hvorfor øge risikoen for de kræftfremkaldende stoffer, siger Carina Christensen.

/ritzau/