Danmark vært for konference om ytringsfrihed

Partierne bag finansloven er parate til at bruge omkring 200 millioner kroner til en konference om islamismens angreb på ytringsfriheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om, at Danmark skal huse en konference til forsvar for ytringsfriheden.

Aftalen faldt på plads i slutspurten i forhandlingerne om næste års finanslov, og det er planen, at konferencen skal afholdes i København i første halvdel af 2009 med deltagelse af nogle af verdens mest fremtrædende islam-kritikere.

Det er Naser Khader fra Liberal Alliance, der har smidt forslaget på forhandlingsbordet, men den tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Bonnichsen, har påpeget, at Danmark ved at huse en international konference om ytringsfriheden vil komme endnu mere i terroristernes søgelys.

Dansk Folkeparti har været skeptisk og frygtet, at konferencen skulle blive for ”pæn”. Eksempelvis har partiet peget på, at der bør være plads til den omstridte hollandske islam-kritiker, Geert Wilders. Men nu erklærer Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thuelsen Dahl, sig tilfreds.

”Den sag er landet ganske fornuftigt. Vi var bange for, at konferencen ville blive for eksklusiv. At det ville blive en konference for de politisk korrekte og ikke for de, der for alvor tør udfordre islamisme. Men nu er forslaget skruet sammen, så regeringen nedsætter en politisk følgegruppe, der repræsenterer de forskellige synspunkter,” siger Dansk Folkepartis finansordfører .

Følgegruppen skal udarbejde en handlingsplan for konference og får 20 millioner kroner til opgaven. Der er afsat op til 200 millioner kroner til selve konferencen. Hvor meget den kommer til at koste afhænger blandt andet af, hvor stort et sikkerhedsapparat, der er nødvendigt for at beskytte deltagerne.