Danmark udleverer fanger til afghansk torturfængsel

Selv om den danske forsvarsminister har lovet at suspendere fangeudleveringer, foregår de fortsat, viser en ny rapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske styrker i Afghanistan udleverer fanger til et fængsel, hvor der foregår tortur. Det dokumenterer Afghanistans Uafhængige Menneskerettighedskommission, AIHRC, i en ny rapport, skriver Dagbladet Information.

I rapporten fortæller en fange blandt andet, hvordan han er blevet tævet med jernstænger og banket i den afghanske sikkerhedstjeneste NDS’s fængsel i provinshovedstaden Laskah Gah. Det er det fængsel, som de danske styrker har udleveret fanger til siden 2006.

Det fremgår også af rapporten fra Afghanistans førende menneskerettighedsorganisation, at fængselspersonalet i fængslet i Laskar Gah gemmer de fanger, der har været udsat for tortur i et afsides kælderrum, så de ikke bliver opdaget, når der kommer inspektører på besøg.

Ifølge rapporten Torture, Transfers, and Denial of Due Process har kommissionens observatører konstateret to »troværdige beskyldninger om tortur, begge omfattende alvorlige tæsk.« Det ene tilfælde fandt angiveligt sted i januar 2011, det andet i oktober 2011.

- De slog mig på ryggen og fødderne med et massivt jernrør. De slog mig også med næverne, fortæller en fange blandt andet.

- Det var den slags tæv, vi fik. Og de gav ikke op, før man indrømmede at have forbindelser til Taleban.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) lovede i november sidste år Folketinget, at Danmark »omgående ville suspendere« fangeudleveringerne, »hvis der fremkommer bekræftede oplysninger om tortur i det fængsel, de danske styrker udleverer til.«

Det løfte løber han nu fra.

- Så længe FN ikke har bekræftet oplysningerne om tortur, fortsætter de danske fangeudleveringer, siger han i en kommentar til de nye oplysninger om forholdene i den afghanske sikkerhedstjenestes fængsel i Laskah Gah.

Løftet om at suspendere udleveringen af fanger blev givet, efter FN’s Afghanistan-administration UNAMA i en undersøgelse konkluderede, at tortur var normen i afghanske fængsler. Undersøgelsen førte til, at NATO suspenderede fangeudleveringen til i alt 10 fængselsinstitutioner. UNAMA meddelte samtidigt, at man desuden var i besiddelse af 126 beretninger om tortur i 17 andre fængsler, heriblandt NDS-fængslet i Laskah Gah, men at FN endnu ikke var færdig med at undersøge anklagerne.

Hos Amnesty International har juridisk rådgiver Claus Juul læst den nye rapport med stor interesse. Og han mener, at der er tale om konventionsbrud, hvis Danmark fortsætter fangeudleveringerne trods de nye oplysninger.

- Regeringen kan ikke sidde en rapport fra Afghanistans fremmeste menneskerettighedsorganisation overhørig. Det vil være i strid med Danmarks folkeretlige forpligtelser, siger han til Information.