Danmark tømt for ketoganer

De smertestillende og meget vanedannende piller ketoganer er ved at blive en mangelvare Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er ved at løbe tør for de smertestillede og vanedannende piller ketoganer, som flere tusinde danskere spiser for at dulme deres smerter.

Producenten af ketoganer, Pfizer, har pga. produktionsomlægninger haft problemer med at fremstille pillerne, ligesom Pfizer i forbindelse med omlægningerne ikke har fået den fornødne tilladelse til at importere pillerne til Danmark. Virksomheden forventer, at der først om en måneds tid er nye forsyninger af ketoganer klar til det danske marked, hvor cirka 20.000 danskere hvert år indløser en eller flere recepter på pillerne.

Ketoganer bliver i flere tilfælde spist af danskere, der er afhængige af dem, ligesom de bliver handlet ulovligt blandt misbrugere.

Lægemiddelstyrelsens Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) opfordrer derfor de praktiserende læger til at benytte ketogan-manglen til at hjælpe afhængige patienter med at nedtrappe deres misbrug for i stedet at blive behandlet med andre former for smertemedicin.

»Danmark er stort set ryddet for ketoganer,« siger chefen for IRF, Steffen Thirstrup:

»Der er en lang række patienter, der har et helt reelt behov for at få ketoganer, og de har brug for et alternativ. Men der er også patienter, der har brug for andre tilbud end ketoganer, fordi de er blevet egentlige misbrugere af dem.«

Kan misbruges

Steffen Thirstrup forklarer, at ketoganer virker hurtigt, men forholdsvis kortvarigt, og derfor har de det, han kalder »et misbrugspotentiale«.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, kalder ketogan-manglen »en gylden chance for helt at slippe af med ketoganer herhjemme«.

»Der findes alternativer, der er lige så gode men ikke er nær så farlige,« siger han:

»Man kan sige, at nøden nu tvinger os til at gøre noget.«

Han tilføjer, at det kan være svært for lægerne at nedtrappe og dermed afvænne patienter, fordi de pga. abstinenser vil forsøge at anskaffe ketoganer eller andre stoffer på andre måder.

Pfizer oplyser, at der er opstået problemer med produktionen af ketoganer, fordi dele af fremstillingen er flyttet fra en fabrik i Tyskland til en fabrik i Frankrig. Samtidig har Pfizer i Danmark endnu ikke fået lov til at importere ketoganer fra Frankrig i stedet for Tyskland af Lægemiddelstyrelsen.

»Vi har nok været lidt for optimistiske med hensyn til, hvornår vi ville få en tilladelse,« siger kommunikationschef i Pfizer Danmark, Robert Neimanas, og tilføjer, at det stadig er muligt at få ketoganer som stikpiller eller til injektion.