Danmark styrer mod sikkert nederlag om udlændinge

Langt inde i den danske centraladministration og i det danske diplomati har man opgivet enhver ide om få ændret EU's opholdsdirektiv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Efter en ny diskussion mellem EU's indenrigs- og justitsministre står det klart, at Danmark styrer mod et nederlag i sine bestræbelser på at få ændret det opholdsdirektiv, som EU har vedtaget og som sikrer ophold for statsborgere fra tredjelande.

Under diskussionen mellem EUs justits- og indenrigsministre torsdag var Danmark står stort set isoleret med sit krav om at ændre opholdsdirektivet. Det gør det vanskeligt for Danmark at opretholde de strikte regler om familiesammenføring.

- Der var ingen opbakning til de danske standpunkter, siger en diplomatisk kilde.

Langt inde i den danske centraladministration og i det danske diplomati har man opgivet enhver ide om få ændret opholdsdirektivet, selv om integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) med angivelig opbakning fra den øvrige regering kæmper her for.

Store forhindringer
En centralt placeret kilde vurderer, at det drejer sig om store forhindringer for det danske ønske:

- For det første er spørgsmålet om fri bevægelighed for EU-borgere en centralt placeret grundsten i det europæiske samarbejde. EU-Kommissionen har derfor også bittert forsvaret dette standpunkt, fordi det drejer sig om et af principperne for EU-samarbejdet ved siden af fri handel med varer og tjenesteydelser.

- For det andet står Danmark isoleret, idet andre landes problemer med opholdsdirektivet og den efterfølgende såkaldte Metock-dom om direktivet, ikke svarer til de danske. For lande som Storbritannien, Tyskland og Irland drejer det sig mest om at tackle en indstrømning af Øst-arbejdere, hvilket ikke er Danmarks problem.

Drop det!
Den danske EU-kommissær Mariann Fischer-Boel advarer i et interview med Morgenavisen Jyllands-posten indirekte den danske regering mod at forfølge sagen.

- Jeg anser det ikke som en farbar vej at genåbne opholdsdirektivet. Det risikerer at åbne Pandoras boks, sagde hun.

Dermed følger hun den linje, der er udstukket fra EU-Kommissionen, der har forsøgt at hjælpe den danske regering, men som samtidig også har gjort det klart, at der ikke kommer nogen ændringer af opholdsdirektivet. EUs justitskommisær Jacques Barrot slog allerede fast allerede tidligere i år, at han ikke har tænkt sig ændre direktivet.

EU-Kommissionen vil den 2.juli fremlægge en række såkaldte ”retningslinjer” til at fortolke Metock-dommen i forhold til direktivet om ophold. Men det ventes ikke at lette Danmarks pressede situation.

LÆS MERE