Danmark slår alarm over antallet af herreløse katte

Danmark drukner i uønskede, herreløse, syge eller nødstedte katte. Sådan lyder det fælles nødråb fra de frivillige dyreværnsorganisationer, der næsten ikke kan følge med. Kommunerne skal tage et ansvar, mener Dyrenes Beskyttelse.

Det vælter ind med herreløse katte og katte i nød hos Danmarks dyreværnsorganisationer, der er gået sammen om problemet, fordi de har svært ved at klare presset fra de mange katte.

»Der kommer flere katte, end der er penge til. Kommunerne skal løfte problemet og tage noget ansvar, så det ikke bare bliver skubbet over på private dyreværnsorganisationer,« siger Jens Jokumsen, projektleder fra Dyrenes Beskyttelse.

Han vil blandt andet have, at kommunerne laver aftaler med Kattens Værn, så herreløse katte bliver neutraliseret.

Det skal forhindre kattene i at lave flere uønskede katte, forklarer Jens Jokumsen.

Der er allerede en halv million vildtlevende, herreløse katte i Danmark.

I Dyrenes Beskyttelse har de på blot to år oplevet en stigning i antallet af katte på hele 57 procent. Til dagligt har organisationen sager med gennemsnitligt 27 katte i nød, hvilket svarer til 10.000 katte om året.

Ifølge Jens Jokumsen skyldes det store katteproblem også, at nogle folk ikke er gode til at tage ansvar for deres kat.

Det skal en kattelov være med til at løse:

»Med en kattelov kan man sørge for, at det bliver lovpligtigt for katteejere at mærke og registrere deres kat. Kattene skal simpelthen have en større status i samfundet,« fortæller projektlederen fra Dyrenes Beskyttelse, som sidste år brugte 26 millioner kroner på herreløse og nødstedte katte.

Dyreværnsorganisationernes internater skaffer hvert år nye hjem til 10.000 katte.