Danmark skal lære af britiske mesterovervågere

Storbritannien har siden midten af 1980erne opbygget et sofistikeret system til overvågning af nummerplader, som med mobile og stationære kameraer registrerer tre milliarder nummerplader årligt. Danmark vil nu at lære af briterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien har i årtier brugt den teknologi, som politiet nu indfører herhjemme. »Det automatiske nummerpladegenkendelsessystem«, forkortet kaldet ANPG, tæller i dagens Storbritannien 8.000 overvågningskameraer – såvel mobile som stationære, og de kan potentielt tage 26 millioner billeder af bilister hver eneste dag. Britisk politi kalder nummerpladeovervågningen for »en juvel og hjørnesten« i deres arbejde.

»Vi har med stor succes brugt systemet til at overvåge kriminelle, forebygge kriminalitet og anholde ulovlige bilister. ANPG er en af juvelerne i moderne politiarbejde,« fortæller Julian Blazeby, der er politiets ANPG-ansvarlig i en pressemeddelelse.

 

Den danske indsats skydes i gang hen imod slutningen af næste år. Dansk politis indsats er dog noget mere nedtonet end briternes med planlagte 30 millioner nummerpladescanninger årligt mod briternes tre milliarder. De britiske kameraer indfanger ud over nummerpladen også bilistens ansigt, hvilket ikke er planen herhjemme.

Det britiske ANPG-system blev første gang introduceret på London/Leeds-motorvejen i 1984 med henblik på at opklare biltyverier. Siden da har systemet vokset sig stort og avanceret, og ifølge den britiske avis The Guardian er antallet af ANPG-kameraer de seneste tre år noget nær fordoblet i antal. Når en bilist passerer et ANPG-kamera, bliver bilens nummerplade straks scannet og holdt op imod en omfattende database. Den indeholder oplysninger om stjålne biler og biler brugt til at begå kriminalitet. Systemet kan på hundrededele af et sekund identificere en eftersøgt bil, og på baggrund af den information kan politiet foretage en anholdelse, eller de kan bruge data om bilens opholdssted på et givent tidspunkt i en retssag.

Britisk politi offentliggør ikke præcise tal, som beskriver hvor mange anholdelser og domme, der har baggrund i oplysninger fra nummerpladeovervågningssystemet, men Sussex Politi vurderer på deres hjemmeside, at en ANPG-vogn fører til fem gange så mange anholdte i forhold til en patruljevogn uden udstyret.

Et kamera for hver 32 indbyggere

Det er ikke kun de britiske bilister, der overvåges. Det anslås, at der findes 1.850.000 såkaldte »Closed-circuit TV-kameraer« – forkortet CCTV – i England. Det svarer til ét kamera for hver 32 indbyggere.

 

Med oprettelsen af London CCTV Hub fik Londons undergrunds- og togsystem i 2012 desuden en kommandocentral, hvor billeder fra 33.000 CCTV-kameraer dagligt bliver overvåget.

Disse kameraer kan følge mistænkte i undergrundsbanen og bruges til at identificere kriminelle.

Selv om overvågning har været en del af det britiske samfund siden 1980erne, har mange briter fået nok. Organisationer, som kræver ret til privatliv, kæmper en indædt kamp for at begrænse overvågningen og for offentliggørelse af, hvor kameraerne er placeret, og hvordan de indsamlede data behandles.