Danmark skal have ny forsvarschef

Den nuværende forsvarschef, general Knud Bartels, forlader allerede jobbet fra nytår, hvor han skal overtage posten som formand for NATOs militærkomite.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meningen var ellers, at Bartels skulle efterfølge den italienske admiral Giampaolo Di Paola den 1. juli næste år.

Men Paola  blev i sidste uge udnævnt til forsvarsminister i den nye regering i Italien, og det har fået NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til at bede den danske regering om at frigøre Knud Bartels tidligere.

NATOs embedsmandsapparat skal blandt andet forberede NATOs topmøde i Chicago til maj og i den proces bliver formanden for militærkomiteen svær at undvære. 

Militærkomiteen består af forsvarscheferne fra NATOs medlemslande. Formanden samler komiteens anbefalinger, sikrer enighed og fungerer som øverste militære rådgiver for generalsekretæren.

Afløserfavoritterne

Til daglig er forsvarscheferne repræsenteret af faste repræsentanter. Repræsentanten for den danske forsvarschef er for tiden generalløjtnant Poul Kiærschou, der fra 2002 til 2009 var chef for Hærens Operative Kommando. Kiærskou, der fylder 57 i december, må regnes som en af favoritterne til at afløse Bartels som forsvarschef i Danmark i et felt, der ikke er tæt bemandet med indlysende kandidater.

En anden, ellers oplagt kandidat er den nuværende chef for forsvarsstaben, generalløjtnant Bjørn Bisserup, men da posten som forsvarschef skulle besættes for to år siden, meddelte Bisserup, at han ikke var kandidat.