Danmark sender syv ekstra rådgivere til Irak

Tre danske eksperter i Bagdad skal have følgeskab af yderligere syv. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) underskrev i går en dansk-irakisk aftale sammen med Iraks viceudenrigsminister..

Den irakiske viceudenrigsminister Labeed M. Abbawier deltager for tiden i et seminar i København. Til venstre udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Der er nu ved at komme styr på, hvordan Danmark skal bistå den irakiske regering, efter at Danmark tidligere på måneden trak de danske styrker hjem fra det sydlige Irak.

Planen er, at Danmark sender op til syv ekstra rådgivere til hovedstaden Bagdad, hvor de skal hjælpe irakiske ministerier med at levere de serviceydelser, som den irakiske befolkning har så hårdt brug for.

»Lige nu er der tre danske rådgivere i Bagdad, og fremover skal der være op til ti. Og Danmark opretter et teknisk rådgivningskontor i den irakiske hovedstad med henblik på at styrke den danske støtte til kapacitetsopbygning af en række irakiske ministerier. For det er en forudsætning for et velfungerende demokrati, at der er en velfungerende administration,« sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs, da hun i går tog hul på et tre dage langt arbejdsseminar sammen med en irakisk delegation under ledelse af landets viceudenrigsminister, Labeed Abbawi.

De tre danske rådgivere, der allerede er i Bagdad, arbejder i de irakiske ministerier for landbrug, menneskerettigheder og planlægning.

Hvad Irak har brug for
Meningen med den irakiske viceudenrigsministers besøg er, at de to landes regeringer skal finde ud af, hvor Irak ellers har brug for dansk rådgivning.

»Det her er en rigtig god basis for vores fremtidige samarbejde,« fastslog Labeed Abbawi, efter at han og Ulla Tørnæs havde underskrevet en samarbejdsaftale om det forsatte samarbejde mellem Irak og Danmark.

Med aftalen er Danmark og Irak også enige om, hvad der skal ske med de danske bistandsprojekter omkring hovedbyen Basra i det sydlige Irak efter de danske styrkers tilbagetrækning: »Projekterne vil blive overdraget til de lokale, og det vil ske gradvist i 2007-2008,« oplyste den danske udviklingsminister.

Der er afsat 90 millioner kroner til rådgiver-bistanden i Bagdad og til overdragelsen af de dansk-styrede projekter i det sydlige Irak til irakerne.

Nødvendig sikkerhed
Spørgsmålet er så, om irakerne selv er i stand til at varetage de projekter, som Danmark overdrager. Især om irakerne kan levere den sikkerhed, der er nødvendig. Den irakiske viceudenrigsminister er optimist.

»I Basra mener jeg, at sikkerhedssituationen er relativ god. Jeg ved, at der nu og da er problemer med militser og smuglerbander. Det, at den danske styrke er rejst hjem, og nu hvor briterne forbereder en reduktion af styrken, kan have fået nogle af militserne til at tage et internt opgør, og måske hænger det også sammen med større indblanding fra andre lande,« siger viceudenrigsminister Labeed Abbawi.

»Samtidig er der interne problemer i provinsstyret i Basra, og det giver også spændinger. Men generelt er situation nogenlunde acceptabel, og måske vil den blive bedre nu, hvor regeringen planlægger en styrkelse af hæren i det sydlige Irak,« siger ministeren.