Danmark sender overvågningsfly til Middelhavet

Den danske regering har mandag besluttet at bidrage med et Challenger-fly til EUs overvågningsindsats i Middelhavet. Det skal både hjælpe bådflygtninge og holde øje med menneskesmuglere, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Den danske regering har mandag besluttet at bidrage med et Challenger-fly til EUs overvågningsindsats i Middelhavet. Det skal både hjælpe bådflygtninge og holde øje med menneskesmuglere, siger forsvarsminister Nicolai Wammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO BIANCHI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det bliver et overvågningsfly af typen Challenger, som Danmark bidrager med til EUs forstærkede indsats i Middelhavet efter det seneste måneds tragedier. Overvågningsflyet tilknyttes Frontex-operationen Triton, der primært skal overvåge farvandet syd for Italien, og vil sammenlagt bidrage med 40 dage i år i perioden fra juni til september.

»Danmark stiller med et Challenger-fly, som kan være med til at overvåge, hvad der sker i Middelhavet, og dermed giver vi et vigtigt bidrag til, at man har overblik over, hvad der sker, og har bedre mulighed for at hjælpe de bådflygtninge, der måtte komme i nød, og holde øje med de menneskesmuglere, som udøver deres aktiviteter,« fortæller forsvarsminister Nicolai Wammen (S) fra det fælles forsvars- og udenrigsministermøde i Bruxelles.

Med flyet følger ca. 12-13 personer, der tidligere har været på lignende opgaver med Challenger-flyet.

»Det er en opgave, vi kender til i den forstand, at vi blandt andet har haft Challenger-flyet til at overvåge nede omkring Somalia i forhold til pirataktivitet, så det er dygtige og erfarne folk, som vil være med,« siger ministeren.

Han understreger, at overvågningsopgaven ikke bringer Danmark i konflikt med forsvarsforbeholdet.

»Frontex hører under Schengen-samarbejdet, så det er ikke noget, der er i konflikt med det danske forsvarsforbehold. Vi stiller ikke flyet til rådighed for andre operationer.«

Frontex er EUs grænseagentur, som hjælper Italien med grænsekontrol og overvågning i Middelhavet syd for Italien. Det danske fly vil derfor ikke umiddelbart komme tæt på Libyens grænse, men nogle af de oplysninger, som det danske fly vil indsamle, kan dog godt blive benyttet i den militære operation, som EU planlægger i Middelhavet.

»Vi leverer et fly til Frontex-operationen, og hvis Frontex-operationen så udveksler oplysninger med andre operationer, så er det jo en ting, man kan gøre, men det er ikke noget, som bringer os i konflikt med EU-forbeholdet på forsvarsområdet.«

Det danske bidrag til Frontex kommer, efter at EU stats- og regeringschefer i kølvandet af druknetragedierne i april besluttede at øge indsatsen i Middelhavet.

Challenger-flyet udfører overvågning af farvandet ved hjælp af en såkaldt »Ocean Eye«-radar. Fra december 2011 til midt i februar 2012 deltog et af Flyvevåbnets Challenger-fly i NATO-missionen Operation Ocean Shield som led i bekæmpelsen af pirateri ved Afrikas Horn.

»Udover det danske Challenger-bidrag har vi også tilbudt at stille materiel til rådighed i form af køretøjer fra Beredskabsstyrelsen og kontorcontainere, som man kan sætte ind de steder, hvor der måtte være brug for det,« fortæller Nicolai Wammen.

Det er forventningen, at Danmark vil kunne bidrage med op til 20 kontorcontainere, såfremt de danske kontormoduler modsvarer de tekniske specifikationer fra Frontex. De nye kontormoduler vil således kunne supplere de eksisterende kontormoduler fra Beredskabsstyrelsen, der allerede er i brug i Grækenland. Frontex' operation i Grækenland går under navnet Poseidon Sea.