Danmark scorer topkarakter i kampen om EU’s lægemiddelagentur

København bliver vurderet som den bedste placering for det europæiske lægemiddelagentur i ny fortrolig rapport. Men intet er endnu afgjort, lyder det fra ekspert.

Copenhagen Towers på Amager ligger et kvarters køretur fra lufthavnen og skal huse Det Europæiske Lægemiddelagentur. København har netop scoret højest af alle lande i ny rapport i kampen om at blive værtsby for agenturet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Danmark scorer som det eneste land toppoint på alle de krav, som EU-kommissionen stiller til det kommende værtsland for det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Det fremgår af en fortrolig rapport, som Berlingske har set. Den er udarbejdet af to konsulenter fra analysefirmaet Charles River Associates og lavet for sammenslutningen af Medicinalindustri-foreninger i EU (EFPIA).

Rapporten viser en opgørelse over, hvor højt landene scorer på flere af de parametre, der skal tages i betragtning for et kommende værtsland. Danmark er det eneste af de 19 potentielle værtslande, der lever op til alle fem hovedkriterier og 21 underkriterier, som EU-kommissionen har opstillet.

Det er en glædelig nyhed, lyder det fra Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

»Vi har hele tiden ment, at Danmark er kommet med et fantastisk tilbud til EMA, som i mine øjne er det bedste, men det er rart at få det bekræftet af nogle andre. Det understreger, at man godt ved, at København er en super placering for agenturet – selvom nogle af de andre lande ikke vil indrømme det,« siger han.

København scorer topkarakter blandt andet på grund af tilbuddet om nye bygninger til lægemiddelagenturet. Agenturet skal placeres i Copenhagen Towers i Ørestaden, der ligger tæt på lufthavnen og er nybygget og klar til indflytning.

Derudover lægges der høj vægt på, at Nordeuropas største lufthavn med mange afgange til udenlandske hovedstæder placeret i København. Der lægges også vægt på, om landet har et godt forskningsmiljø, internationale skoler til medarbejdernes børn og mulighederne for job til ægtefæller. Rapporten påpeger, at der i gennemsnit er fem hundrede ledige stillinger på engelsk i københavnsområdet.

Livskvaliteten blandt befolkningen spiller også en rolle. 80 pct. af befolkningen i Danmark er ifølge Eurostat overordnet tilfredse med deres liv, 81 pct. er glade for deres job, og 84 pct. er glade for det nærmiljø, de bor i. Og det er vigtigt for de medarbejdere, der skal flytte med agenturet til et nyt land.

Intet er afgjort

Selvom Danmark lander en topplacering i rapporten, er intet endnu afgjort. Der er et højt ønske blandt samtlige af de lande, der har ansøgt, om at blive værtsland, og derfor skal Danmark ikke regne med at komme let til fadet, lyder det fra Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor ved Københavns Universitet og forsker i EU-sundhedspolitik.

»Det er en politisk beslutning, så de objektive parametre betyder ikke nødvendigvis så meget for, hvordan udfaldet bliver. Medlemslandene skal stemme på hinanden, så det er et spørgsmål om, hvilket land der får flest stemmer. Der kan sagtens blive lavet alliancer landene imellem, og vi ved, at der som regel går meget politik i det her. Alle lande vil jo forsøge at få agenturet og alliere sig med andre for at udveksle stemmer,« siger hun.

Hun tror på, at Danmark har en god chance for at vinde titlen som værtsland, men hun pointerer, at Danmark allerede er værtsland for Det Europæiske Miljøagentur.

»Så det er et spørgsmål om, hvordan de andre lande lader sig overbevise om, at Danmark har brug for endnu et agentur. Det er svært at sige, hvad der vil gøre det endelige udfald,« lyder det fra Dorte Sindbjerg Martinsen.

København er i forvejen værtsland for Det Europæiske Miljøargentur og 11 FN-agentureer, og det gør København til den sjette største FN-metropol i verden, skriver konsulenterne i rapporten.

Politikerne bør dog lægge vægt på rapportens resultater, mener Thomas Senderovitz.

»Jeg håber virkelig, at man tager de her resultater med i betragtning. Der er en god balance mellem de nationale lægemiddelstyrelser i EU og agenturet, og det er et af de bedst fungerende i EU. Det gælder om at afbryde agenturets retning og operationer så lidt som overhovedet muligt, for det kan tage år at bygge den balance op igen. Selvfølgelig vil noget blive afbrudt i en flytning, men det skal være så lidt forstyrrende som muligt, og det vil det blive, hvis man lægger vægt på parametrene. Så jeg håber, at politikerne tager ansvar og lytter til resultaterne, så befolkningen ikke lider sundhedsmæssig skade.«

Den endelige afgørelse skal tages på et udenrigs- og europaministermøde i midten af november.

Positiv effekt på Danmark

Det europæiske lægemiddelagentur EMA godkender lægemidler i EU. Agenturet er i øjeblikket placeret i Storbritannien, men skal finde en ny placering på grund af briternes udtrædelse af EU.

I Danmark har regeringen flere gange udtrykt sit ønske om og sin begejstring for i fremtiden at blive værtsland for agenturet. Konkret har regeringen tilbudt at betale 20 års husleje, el, vand og varme i kontordomicilet, samt betaling for en arkitekt, der kan forberede de endelige behovsspecifikationer og ombygninger.

Titlen som værtsland vil blandt andet afføde i omegnen af 900 nye arbejdspladser. Samtidig tiltrækker agenturet omkring 36.000 forskere og repræsentanter fra sundhedsmyndigheder om året. Det vil få stor betydning for omsætning i københavnske butikker og restauranter.

Prestigen i at være værtsland for lægemiddelagenturet spiller også en stor rolle for samtlige af de lande, der har ansøgt.

Følgende lande er med i kampen om at huse agenturet: Sverige, Finland, Holland, Irland, Italien, Spanien, Tyskland, Belgien, Cypern, Frankrig, Malta, Polen, Portugal, Østrig, Slovenien, Østrig, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet.