Danmark ramt af massivt fald i antallet af praktiserende læger

Nye tal afslører et bemærkelsesværdigt fald i antallet af praktiserende læger. Det er et »markant fald« påpeger Praktiserende Lægers Organisation, som skal ses i sammenhæng med, at befolkningstilvæksten i samme periode har været stigende.

Sidste år lød meldingen, at det var begyndt at se fornuftigt ud med hensyn til medicinstuderendes interesse for at blive praktiserende læger. Nu daler antallet af praktiserende læger imidlertid hastigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt imens der kommer flere af os borgere, daler antallet af praktiserende læger. Det oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at faldet i antallet er »markant«.

Der er 3.326 praktiserende læger med et såkaldt ydernummer, og dette antal markerer et fald på ni procent siden 2007. Et ydernummer er det nummer, som en praktiserende læge, tandlæge, fysioterapeut eller psykolog er tildelt som yder af behandlinger for den offentlige sygesikring.

I antal er der tale om et fald på 327 læger på landsplan på de 13 år. Der er dog store forskelle i, hvilke regioner der er hårdest ramt.

Værst ser det ud i Region Nordjylland, som siden 2007 har oplevet et fald på 23 procent. Dernæst følger Region Sjælland, som i samme periode har oplevet et fald på 18,1 procent, mens Region Syddanmark har oplevet et mere begrænset fald i antallet af praktiserende læger på 4,3 procent.

Ifølge Christian Freitag, der er formand for PLO, kan en del af faldet skyldes, at en fjerdedel af PLOs medlemmer er over 60 år.

Sidste år så situationen lovende ud

Tallene giver for PLO at se grundlag for bekymring.

»Det er meget bekymrende tal, og der er tale om et større fald end forventet. Udviklingen er en potentiel katastrofe for planerne for det samlede sundhedsvæsen, hvor man jo med de højt specialiserede supersygehuse har nedlagt mange sengepladser og regner med, at vores del af sundhedsvæsenet står klar til at gribe patienterne,« siger Christian Freitag i pressemeddelelsen.

Meldingen kommer efter, at det var begyndt at se fornuftigt ud med hensyn til medicinstuderendes interesse for at blive praktiserende læger.

I 2019 skrev Jyllands-Posten således, at lægemanglen er på retur, og dengang udtalte Christian Freitag sig om den tilsyneladende positive udvikling:

»Det er rigtig godt – ikke mindst i lyset af, at udviklingen i de foregående år er gået den forkerte vej med færre, som vælger at blive praktiserende læge,« sagde han 23. juli 2019 til Jyllands-Posten.

Dengang ventede PLO, at 260 læger ville begynde på den sidste del af hoveduddannelsesforløbet på vejen mod at blive praktiserende læge.

Det var dengang »glædeligt« ifølge Christian Freitag, men udsigterne skulle vise sig ikke at holde stik.

»Det bliver sværere og sværere, og hvis ikke der snart kommer en plan og nogle hurtige beslutninger for det nære sundhedsvæsen, kan man godt pakke ambitionerne langt væk,« siger Christian Freitag i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Vi praktiserende læger ønsker jo at være tovholdere for vores patienter og at kunne gøre mere for de svageste af vores patienter, men hvis der ikke bliver taget nogle modige politiske skridt nu her, kommer det ikke til at kunne lade sig gøre. Det er et væsentligt skridt i den rigtige retning, at regeringen har taget initiativ til at uddanne flere speciallæger i almen medicin i 2020 og i 2021, men der er brug for et endnu større løft i årene derefter, så vi om ti år er markant flere praktiserende læger end i dag.«

Faldet skal ses i sammenhæng med, at befolkningstilvæksten i Danmark er steget med syv procent i samme periode, og dette betyder alt andet lige, at presset på landets praktiserende læger stiger.

I sidste måned skrev Berlingske, at udenlandske læger står i kø for at behandle befolkningen i de danske lægeklinikker.

I 2016 ansøgte 130 »tredjelandslæger« om at opnå selvstændig autorisation og dermed ret til selvstændigt virke som læge i Danmark. I 2019 viste en foreløbig opgørelse fra 7. november, at 478 udenlandske læger havde indsendt »autorisationsansøgninger«.