Danmark ramt af juleforkølelsesepidemi

Snotnæserne har spredt sig i Danmark. En helt almindelig forkølelsesepidemi giver tusindvis nyseri og våde lommetørklæder.

Tusindvis af danskere går i disse dage rundt og pudser næse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Flere hundrede tusinde danskere går i øjeblikket rundt og nyser og sprutter, for landet er officielt ramt af en forkølelses-epidemi, beretter Statens Serum Institut.

- Når vi kalder det en epidemi, er det fordi, vi ser flere tilfælde af forkølelse end forventet, siger overlæge Steffen Glismann fra Statens Serum Institut til 24timer.

Faktisk er han ikke overrasket over, at så mange danskere må ud og købe kleenex og kamillete netop nu.

- Virus har gode vækstbetingelser på den her årstid, fordi luftfugtigheden er høj, og fordi vi er tættere sammen, da vi opholder os mere inden døre. Så der er god mulighed for at sprede virus imellem os. Det er helt almindeligt på denne årstid, men alligevel kommer det bag på os hvert år, siger overlægen.

Læge og formand for de Praktiserende Læger, Michael Dupont, kan godt mærke, at der er travlt for tiden, for han har også mange snotnæser i venteværelset.

- En anden hovedårsag til, at den slags epidemier ofte rammer i denne tid, er, at vores almindelige immunforsvar generelt er lidt svagere i den mørke vinter end om sommeren, siger Michael Dupont til 24timer.

Han fortæller, at de fleste banale virusinfektioner går over af sig selv, så hvis man har det skidt, må man bare blive hjemme, indtil det går over. Og være omhyggelig med at lade være med at smitte andre.

Kilde: 24timer