Danmark ramt af jordskælv: Glassene klirrede, og det var, som om der blev skubbet til sengen

Onsdag morgen fik mange danskere en rystende oplevelse.

Et jordskælv er onsdag blevet registreret i havet 24 kilometer ud for Thyborøn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thyboerne vågnede onsdag morgen op til en lyd eller en rumlen, der fik glassene til at klirre, eller sengen til at ryste.

Klokken var 6.58. Et jordskælv var i gang. Cirka 24 kilometer ud for kysten ved Thyborøn.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne efter jordskælvet, der ifølge en ekspert efter danske forhold var relativt voldsomt.

Det målte 3,4 på richterskalaen, hvilket er noget under det hidtil vildeste skælv, der er registreret herhjemme.

Det kraftigste jordskælv i Danmark var i juni 1985 under Kattegat. Det målte 4,7 på richterskalaen, der bliver brugt til at måle jordskælvs styrke.

Siden morgenens skælv har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) onsdag eftermiddag modtaget indberetninger fra omkring 90 danskere, der mærkede skælvet.

Ifølge seniorforsker Trine Dahl-Jensen kommer de fleste meldinger fra Hurup og Nykøbing Mors, men der er også meldinger fra Thisted og Holstebro.

»Efter danske forhold var det ikke et almindeligt jordskælv,« siger hun og forklarer, at  der kan være et eller to i den størrelse på et år, men at der også kan gå år imellem.

GRAFIK

Jordskælv i Thy

Kortet viser alle registerede jordskælv fra 1930 til juni 2020. Herudover markerer stjernen onsdagens jordskælv. Der tages forbehold for evt. sprængninger, der endnu ikke er registreret som sådan.

Ifølge hende beretter folk, at det føltes, som om der blev skubbet til sengen, at glassene i køkkenskabet klirrede, eller at det rumlede.

I 2018 blev Danmark ramt af et skælv i samme skala. Det var i Holstebro-området og blev målt til 3,6 på richterskalaen.

Ifølge en pressemeddelelse fra GEUS er Thy »et af de områder, hvor der hyppigst registreres jordskælv i Danmark, så det er ikke helt usædvanligt, at borgerne i Thy kan mærke rystelser«.

Trine Dahl-Jensen tilføjer, at der hver dag verden over er tusindvis af skælv som det onsdag morgen i havet ud for Thyborøn.