Danmark opfordres til at stoppe operationer af interkønnede børn

Den danske praksis med at udføre kønsnormaliserende operationer på raske interkønnede børn er en overtrædelse af børnenes ret til fysisk integritet, lyder kritikken fra flere sider.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stop med at udføre kønsnormaliserende operationer på raske interkønnede børn, altså børn født med kromosomsammensætninger og ydre eller indre kønsorganer, der ligger uden for det, vi normalt forbinder med han- eller hunkøn.

Sådan lyder opfordringen til de danske myndigheder fra Europarådet og Institut for Menneskerettigheder, der kritiserer den danske praksis for at stride mod børns ret til fysisk integritet, ligesom operationerne risikerer at forstyrre børnenes evne til at udvikle deres egen kønsidentitet. Det skriver Information.

Kritikken kommer i kølvandet på en ny rapport fra EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder, hvori agenturet betegner operationerne som diskriminerende.

»Der er en styrket beskyttelse af kønsidentitet inden for menneskeretten og diskriminationslovgivningen i dag. Samtidig er der en stigende beskyttelse af barnets integritet, hvilket man for eksempel kan se i forbindelse med den heftige debat om religiøs omskæring af drengebørn herhjemme. Derfor er det meget bekymrende, hvis der laves operationer på raske børn, for at de skal passe ind i et binært kønssystem,« siger Maria Ventegodt Liisberg, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder, til Information.

I Danmark anbefales det, at operationen bliver udført, inden barnet er 18 måneder af hensyn til psykens udvikling.

21 medlemslande i EU tillader kønsnormaliserende operationer, og ifølge internationale intersex-organisationer udgør interkøn mellem 0,1 og 1,7 procent af befolkningen.