Danmark og Tyrkiet danser igen tango

Tayyip Erdogan besøger Danmark i morgen. Foto: Murad Sezer/Reuters Fold sammen
Læs mere

Nyhedsanalyse

Under det seneste besøg for syv år siden rejste Tyrkiets premierminister Erdoğan hjem i vrede. Nu kommer den tyrkiske regeringschef igen på besøg i Danmark – styrket og selvsikker.

Det er i den grad Danmark, der har brug for Tyrkiet. Ikke omvendt. På den måde minder Erdoğans besøg om den kinesiske præsident Hu Jintaos for et lille år siden.

I kraft af en misundelsesværdig høj økonomisk vækst i de seneste ti år er Tyrkiet nu verdens 16.-største økonomi, og potentialet for dansk eksport er slet ikke udnyttet.

Det vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) naturligvis sætte på dagsordenen under sit møde med Erdoğan.

»Jeg ser frem til besøget af Tyrkiets premierminister Erdoğan. Vi har stærke politiske bånd, ikke mindst gennem samarbejdet i NATO og mellem EU og Tyrkiet. Besøget er en god anledning til at styrke det økonomiske og kommercielle samarbejde med Tyrkiet, der byder på store muligheder for dansk erhvervsliv,« som statsministeren understreger i den pressemeddelelse om Erdoğans besøg, som Statsministeriet udsendte i går.

Blodbadet i Tyrkiets naboland, Syrien, vil de to regeringschefer formentlig også tage op under deres drøftelse, og mon ikke Erdoğan vil spørge kritisk til, hvorfor Danmark er så afvisende over for at bevæbne de syriske oprørere?

Samtidig vil der være tyrkernes ambitioner om EU-medlemskab, og her kan Erdoğan konstatere, at Thorning-Schmidts regering ikke rigtig, fik bragt de strandede optagelsesforhandlinger ud af dødvandet under Danmarks EU-formandskab sidste år.

På den anden side er det selvsikre Tyrkiet blevet betydelig mere skeptisk over for EU-medlemskabet, siden Erdoğan sidste gang gæstede Danmark, og han vil formentlig vende det døve øre til, når/hvis Thorning-Schmidt rejser de problemer, som EU kritiserer Tyrkiet for.

Begrænset pressefrihed

Et af kritikpunkterne er, at Erdoğans regering i de seneste år i alvorlig grad er begyndt at begrænse pressefriheden. Og dermed går der en lige linje tilbage til Erdoğans besøg i 2005, hvor han valgte at boykotte et pressemøde sammen med sin vært, daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Årsag: Blandt de fremmødte pressefolk var der en journalist fra den kurdiske TV-station Roj TV, som ifølge tyrkerne støtter den tyrkisk-kurdiske oprørsbevægelse PKK, der er på EUs terrorliste. Det var der dog ikke noget at gøre ved, fastslog Anders Fogh Rasmussen. Så måtte den tyrkiske gæst jo rejse hjem, for i Danmark respekterer vi pressefriheden, lod Fogh Rasmussen for- stå.

Siden har Erdoğan dog fået en slags revanche. Den danske anklagemyndighed har fået dømt Roj TV for fremme af terrororganisationen PKKs virksomhed. Erdoğan havde med andre ord en pointe.

Men TV-stationen har fortsat sin sendetilladelse i Danmark, da retten fandt, at der ikke er hjemmel i straffeloven til at fjerne den.

Roj TVs journalister kan altså arbejde her i landet, og det er ifølge Berlingskes oplysninger en væsentlig årsag til, at der ikke bliver et fælles pressemøde mellem den danske statsminister og hendes tyrkiske gæst.

Erdogan skulle jo nødig igen rejse hjem fra Danmark i protest. Fordi der er en journalist fra Roj TV.