Danmark mister titlen som det mest beskattede land – og denne mand er særligt glad

Frankrig er nu det land i OECD, som har det højeste skattetryk. Cepos kalder dagen for »historisk«.

Mads Lundby Hansen er cheføkonom i Cepos. Han kalder det for en »historisk dag«, at Danmark ikke længere er det land i OECD med det højeste skattetryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Danske skatteborgere har i mere end et årti haft titlen som de hårdest beskattede borgere i OECD.

Men det er slut nu.

Onsdag kom den økonomiske samarbejdsorganisation med en ny opgørelse, som igen rangordner OECD-landene efter, hvem der betaler mest i skat målt som andel af bruttonationalproduktet (BNP) – kendt som det såkaldte skattetryk.

Frankrig er nu et mulehår foran Danmark og beskatter sin borgere med 46,2 procent af BNP, mens Danmark beskatter med 46 procent. Belgien er på tredjepladsen og beskatter 44,6 procent af den økonomiske samfundskage. Sverige følger lige efter med 44 procent. Andre europæiske lande beskatter deres borgere langt mindre. Eksempelvis lyder tilsvarende tal for Irland på 22,8 procent.

Mads Lundby Hansen har været cheføkonom i den borgerlig liberale tænketank Cepos siden 2005, hvor han alle år har kæmpet for at sænke det høje danske skattetryk.

For nyligt fortalte han i et interview med Berlingske, at han siden 2006 har haft en pokal på sit kontor, som han i sin tid overtog fra den svenske skatteborgerforening, fordi Danmark overtog titlen som det mest beskattede land i verden.

Mads Lundby Hansen er cheføkonom i Cepos og står her med skattepokalen, som han fik fra den svenske skatteborgerforening, da Danmark overtog titlen som det land i OECD, der har det højeste skattetryk. Nu skal pokalen overdrages til en franskmand. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Lige siden har Mads Lundby Hansen drømt om at skille sig af med pokalen. Den dag er nu kommet.

»Det er en historisk dag. Jeg kommer til at give denne pokal videre til franskmændene, og det vil være til fordel for alle danskere, hvis vi aldrig ser den igen,« siger Mads Lundby Hansen.

Helt konkret vil han prøve at finde en fransk skatteborgerforening, borgerlig tænketank eller alternativt den franske ambassade og aflevere pokalen til dem.

Frankrig på reformkurs

Han frygter dog, at Danmark om kort tid kommer til at overtage pokalen igen. Godt nok bliver skattetrykket herhjemme reduceret i disse år efter reformer, som er sat i søen af regeringer under både Helle Thorning-Schmidts (S) og Lars Løkke Rasmussens (V) ledelse. Men den franske præsident Emannuel Macron har også sat sit land på en markant skattemæssig reformkurs.

»Frankrig er i gang med at sænke diverse skatter i disse år. De fjerner dele af formueskatten, de sænker skatten på arbejde, og de har besluttet at sænke selskabsskatten med ni procentpoint over de kommende år,« siger Mads Lundby Hansen.

Han mener, at de høje franske skatter får landet til at skille sig ud blandt de europæiske lande.

Ifølge tal, som Cepos har samlet, betaler lavindkomstgrupper i Frankrig 69 procent i marginalskat. I Danmark ligger marginalskatten for tilsvarende løngrupper på 40 procent.

»Det er meget voldsomt, og fransk økonomi lider under det. De har færrest arbejdstimer per indbygger sammenlignet med alle 38 OECD-lande, og de ligger helt nede som nummer 18 på listen over størrelsen på BNP per indbygger,« siger Mads Lundby Hansen.