Danmark kritiseres for støtte til brutale specialstyrker

Danmark støtter uddannelsen af Indonesiens specialstyrker, der beskyldes for systematiske menneskerettighedskrænkelser. Dermed har Danmark et medansvar, lyder kritikken.

epa03853385 Indonesian National Army Special Forces, named 'Raiders Special Forces', line up during a military training in handling terrorism actions, in Banda Aceh, Indonesia, 06 September 2013. Raiders Special Forces are the special forces of the Indonesian National Army which has a specific training as anti-terrorist forces. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK Fold sammen
Læs mere
Foto: HOTLI SIMANJUNTAK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark støtter et polititræningscenter i Indonesien, som uddanner landets berygtede specialstyrker. Det viser en aktindsigt, DR-programmet Deadline har fået hos Udenrigsministeriet.

Ifølge aktindsigten har Danmark støttet polititræningscenteret fra 2004 til 2007 med tre millioner kroner, mens beløbet fra 2008 til 2009 steg til fire millioner kroner. Og fra 2010 til 2013 steg støtten igen, denne gang til seks millioner kroner. Fra 2014 til 2017 fortsætter støtten.

Internationale menneskerettighedsfortalere anfægter den danske støtte, da de mener, at politiet systematisk bruger centerets antiterroruddannelse til at begå overgreb på civilbefolkningen i oprørsprovinsen Vestpapua.

Nick Chesterfield, redaktør på West Papua Media, har dokumenteret, hvad han selv betegner som »meget systematiske krænkelser af menneskerettigheder mod vestpapuanske borgere og politiske aktivister«.

Han undrer sig over, at Danmark yder økonomisk støtte til centeret, som blandt andet uddanner specialstyrkerne i skærpede forhørsmetoder, overvågning og oprørsbekæmpelse.

»Problemet er, at ingen af disse kompetencer bruges imod terrorgrupper lige så effektivt, som de er blevet brugt imod civilbefolkningen og især imod aktivister, som på fredelig vis har agiteret for mere demokrati,« siger han til Deadline og kritiserer den danske regering og de øvrige regeringer, der støtter centeret, for ikke at opstille betingelser i forbindelse med træningen og for ikke at føre kontrol med den.

Basil Fernando, director ved Asian Human Rights Commission, mener, at den danske regering har et medansvar for de menneskerettighedskrænkelser, der sker i Vestpapua.

»I har ikke bare et ansvar. Under disse omstændigheder, hvor I støtter politiet uden at bede om grundlæggende reformer, deltager I i en forbrydelse,« siger han til Deadline.

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø), vil have oplysningerne om Jclec nærmere undersøgt. Og hvis kritikken holder stik, så skal støtten ifølge ham stoppes.

»Dansk udviklingsbistand skal ikke misbruges til at forstærke myndighedernes overgreb overfor civilbefolkningen eller infiltration i civilsamfundsgrupper,« skriver han i en skriftlig kommentar og oplyser, at han har bedt udviklingsminister Mogens Jensen (S) om at undersøge sagen og handle, så udviklingsbistanden gives i overensstemmelse med de principper, Folketinget har lagt.