Danmark kræver 62.000 kvadratkilometer ved Østgrønland

Danmarks regering og Grønlands landsstyre har netop fremsat krav på et område på 62.000 kvadratskilometer ved Østgrønland.

Her et billede af det Arktiske Ocean nord for Grønland taget med en af NASAs satellitter. Arkivfoto fra 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Danmark og Grønland gør sig store anstrengelser for at erobre nye områder i Arktis. Regeringen og landsstyret har netop fremsat et fælles krav om et område på 62.000 kvadratkilometer uden for 200 sømilzonen fra Grønlands kyst og de norske øgrupper Svalbard mod nord og Jan Mayen mod syd. Det svarer til halvanden gange Danmarks areal.

Grønland-Danmark har i dag afleveret den videnskabelig dokumentation til den internationale Kommissionen for Kontintalsoklens Grænser(GLCS). Dermed mener regeringen og landsstyret, at de 62.000 kvadratkilomter, der strækker sig fra 200 sømileszonen ved Grønland mod Svalbard og Jan Mayen tilhører det danske kongerige. Det skriver Udenrigsministeriet og Grønlands Selvstyres Udenrigsdirektorat i en pressemeddelelse.

Kravet handler i sidste ende om sikre Grønlands rettigheder til de potentielt store mængder uopdagede ressourcer af olie og naturgas ud for Østgrønland, men også mineraler, der menes at være under havbunden.De nationale amerikanske geologiske undersøgelser, USGS, har skønnet, at der kan ligge olie og naturgas for, hvad der svarer til 31 milliarder tønder olie i havbunden ud for hele Østgrønland. Det er især olien, verdens store olieselskaber som Shell, Chevron og Statoil, men også dansk A.P. Møller - Mærsk på lang sigt er interesseret i at udvinde i det kolde nord.
 
Det videnskabelige datamateriale er afleveret til FNs generalsekretær. Det sker i henhold til FNs Havretskonvention fra 1982, som Rigsfællesskabet ratificerede i 2004. Danmark havde seneste i 2012 forsker med på et togt med det norske forskerskib Helmer Hanssen.

Siden sommeren 2002 er der gennemført tre vellykkede dataindsamlingsaktiviteter i området nordøst for Grønland, blandt andet i samarbejde med Sverige og Norge, oplyser De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS:  
Ud over området mellem Østgrønland og norske Svalbard kæmper Danmark-Grønland med Canada, USA og Rusland om rettigheder til områder ved Nordpolen.

Uenigheden er i de senere år blevet mere og mere intens i takt med, at den globale opvarmning får havisen til at smelte i store områder, især om sommeren. Dermed åbner de arktiske havområder sig for nye sejlruter og på både kort og lang sigt muligheder for at lede efter råstoffer.