Danmark klar til missilforsvar

Både regeringen og oppositionen støtter dansk deltagelse med nye krigsskibe, såfremt Rusland inddrages i NATOs missilforsvar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/BRUXELLES: Danmark kan blive en aktiv deltager i et fælles missilforsvar, mener både regeringen og oppositionen. Det danske bidrag kan blive søværnets tre nye fregatter, der helt bevidst bygges, så de kan affyre ballistiske missiler og dermed også er i stand til at indgå i det omdiskuterede missilforsvar, som skal dække både Nordamerika og den europæiske del af NATO.

»Da vi for ti år siden besluttede at bygge fregatterne, lagde vi vægt på, at de skulle have kapaciteten til at indgå i en eller anden form for missilforsvar. Hvis det ender med en beslutning om missilforsvar, så kan vi faktisk også gøre det,« siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V).

Fredag og lørdag mødes stats- og regeringscheferne fra NATO-alliancens 28 medlemslande i Lissabon, hvor det ventes besluttet, at missilforsvaret bliver en del af den fremtidige strategi. Samtidig vil Rusland blive inviteret med i missilsamarbejdet.

Socialdemokraterne og SF er åbne over for, at Danmark deltager aktivt i missilforsvaret, hvis planerne også inddrager Rusland.

»Der er ikke fuldstændig klarhed over detaljerne i NATOs missilforsvar. Men det spiller en meget stor rolle for os, at Rusland involveres, og i så fald vil jeg ikke afvise dansk deltagelse,« siger SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, er enig med SF i, at Ruslands inddragelse er meget vigtig.

»Samtalerne med Rusland er, så vidt jeg har forstået, lykkedes, så vi kan sagtens være med,« siger John Dyrby Paulsen, der forestiller sig, at en dansk fregat kan deltage i perioder i et fleksibelt missilforsvar.

Selv om et dansk bidrag ikke vil fylde meget i det samlede projekt, er det alligevel vigtigt, at Danmark er med, vurderer Constanze Stelzenmüller, der er ekspert i sikkerhedspolitik i tænketanken German Marshall Fund:

»I en verden, hvor risikohåndtering er mindst lige så vigtig som afskrækkelse, er samarbejde vigtigt. Små landes bidrag er lige så vigtige som store landes. De er vigtige af politiske såvel som militære grunde,« siger Constanze Stelzenmüller.