Danmark kæmper for sin ret højt mod nord

Kampen om retten til den lille Hans Ø mellem Grønland og Canada har taget en ny drejning, og russerne tager på undersøiske missioner i havet nord for Canada. Danmark blander sig i kampen.

Kampen om rettighederne til at erobre bl.a. Polarhavet nord for Grønland og den omblæste Hans Ø mellem Grønland bliver ved med at blusse op.

Et russisk forskningsskib har netop sat kursen mod Polarhavet med en miniubåd, der nede på havbunden skal udforske den undersøiske Lomonosov Ryg. Russerne vil lede efter fysiske beviser på, at højderyggen på havbunden er geologisk forbundet med Rusland og derfor tilhører dem, selvom den ligger i internationalt farvand.

Men Danmark vil også have en bid af den arktiske iskage. Derfor forsøger danske eksperter på samme måde at bevise, at Lomonosov Ryggen er geologisk forbundet med Grønland. Er den det, så kan Danmark ifølge FNs internationale havretskonvention gøre krav på et op til 200.000 kvadratkilometer havområde, selvom det i dag ligger uden for grønlandsk territorialfarvand.

Danmark har syv år til at bevise, at Dannebrog bør vaje over havområdet. Sker det, får Danmark ud over adgangen til en potentielt olie- og mineralrig undergrund også lov til at male selveste den geografiske nordpol rød og hvid.

Foreløbig tager Danmark den russiske ubådsmission med ro, oplyser vicedirektør i Danmarks og Grønlands Geologisk Undersøgelse (GEUS), Kai Sørensen. GEUS deltager i et forskningsprojekt, der bl.a. leder efter fysiske beviser på forbindelsen til Lomonosov Ryggen. Til august sejler isbryderen »Oden« til Polarhavet for at foretage seismiske undersøgelser af den undersøiske højderyg.

Danmark og Rusland er ikke alene i den arktiske boksering. I de andre hjørner står Norge, Canada og USA parat. Derfor kan der sagtens opstå politiske og diplomatiske stridigheder mellem landene, når de alle har fundet ud af, hvordan de helst ser det højarktiske bo fordelt.

Striden om Hans Ø
Således har Danmark allerede gjort det klart over for havretskommissionen, at rigsfællesskabet vil gøre krav på nogle af de samme områder som Norge. Nordmændene har tidligere i år indgivet deres krav til kommissionen. Det samme har russerne for længst gjort.

Mens danskerne og canadierne samarbejder om at undersøge Lomonosov Ryggen, så samarbejder de knap så meget om den lille Hans Ø mellem Grønland og Canada. De to lande har siden 1970erne været uenige om retten til øen. Den kan nemlig blive guld værd, hvis fremtidens klimaforandringer gør det muligt at sejle gennem Nares Strædet og nord om Canada til Stillehavet via Nordvestpassagen.

I går oplyste medier i Canada, at de candiske myndigheder selv er kommet i tvivl om øens ejerforhold. Nye kort og satellitfotos afslører angiveligt, at øen ikke er helt så canadisk, som canadierne hævder.

Chefen for Udenrigsministeriets juridiske tjeneste, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, tager dog oplysninger fra Canada med ro.

»Det er ikke nogen overraskelse,« siger han bl.a. til Ritzaus Bureau.