Danmark i top-ti i ny mødrerapport

Ny undersøgelse fra Red Barnet viser, at Danmark er det sjette bedste land at være mor i.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Red Barnet udgiver tirsdag State of the World’s Mothers Report, der sammenligner 178 lande på parametrene mødres og børns dødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders politiske indflydelse.

Undersøgelsen viser, at Danmark klarer sig bedst, når det drejer sig om økonomisk status og værst, når man kigger på mødredødelighed. Danmark lå på en andenplads mellem 2003 og 2006, men er siden rykket længere ned på listen. Både sidste år og i år ligger Danmark på en sjetteplads. Højere oppe på listen finder man blandt andet Sverige, Finland og Norge. Ifølge Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen er det dog marginaler, der afgør, hvor i top-ti man ligger.

»Der skal ikke meget til for, at et land rykker et par pladser op eller ned. Danmark gør det for eksempel bedre end Finland, når det kommer til økonomisk status, men ikke godt nok på de andre områder. Det, der kan give anledning til et løftet øjenbryn, er mødredødeligheden i Danmark. Det resultat håber jeg vil blive læst af sundhedsmyndighederne med interesse. Jeg vil gerne understrege, at der ikke er grund til panik, men der kan vi blive bedre til at være mere opmærksomme,« siger Mimi Jakobsen.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor det ser ud til, at mødres dødelighed stiger i nogle lande som Danmark og USA, men noget tyder på, at mere komplicerede fødsler, som skyldes overvægt, diabetes og hjerte-karsygdomme, ældre gravide kvinder, flere kejsersnit og avancerede fertilitetsbehandlinger, kan være årsagen.

I år fokuserer rapporten på mødre og børn i konflikt- og katastroferamte lande, fordi i netop de lande, er børns og mødres liv mest truet. De ti værste lande at være mor og barn i har alle konflikter og naturkatastrofer tæt inde på livet. Det land, der ligger nederst på listen og dermed er det værste land at være mor i, er Somalia. Her dør én ud af 16 mødre under graviditet eller fødsel. I Danmark er tallet én ud af 4.500.

Mimi Jakobsen glæder sig særligt over, at rapporten viser, er at Afghanistan er rykket hele 32 pladser op på listen i løbet af de sidste tre år.

»Det er et resultat af, at Afghanistan har fået massiv hjælp fra nødhjælpsorganisationerne. Det er virkelig gode nyheder, at de er rykket så langt op ad listen,« siger Red Barnets generalsekretær.