Danmark i Europas fødeelite

Danmarks kvinder ligger i top i Europa, når det handler om flest børn pr. fødedygtig kvinde, mens der er krise over for få børn i Øst- og Sydeuropa.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske kvinder har ikke født så mange børn pr fødedygtige kvinde (15-49 år), som de gjorde i 2008 siden 1975. Siden 1980'erne har kurven hovedsagligt gået opad og med 1,9 børn pr. fødedygtig kvinde ligger Danmark sammen med de nordiske lande, Frankrig og England i top i Europa.

I Sydeuropa er det ikke kun vejret, der er tørt, for i Spanien, Italien og Tyskland er fertilitetskvotienten fra og med 1,3 til 1,4 børn pr. fødedygtige kvinde viser tal fra Danmarks Statistik fra 2005.

Men endnu værre står det til i Østeuropa, hvor de nyfødte børn kommer endnu sjældnere. Her føder de fødedygtige kvinder fra og med 1,2 til 1,3 børn. Det tal gælder for Ukraine, Hviderusland, Tjekkiet og Polen.

Det amerikanske prisbelønnede magasin The Wilson Quarterly skriver, hvis udviklingen i befolkningen i Ukraine fortsætter som nu, vil befolkningstallet være halveret fra de nuværende 46 millioner i år 2050.

England og Frankrig vokser
I følge samme magasin er både England og Frankrig helt i top i Europa.

Hvis begge lande holder deres fertilitetskvotient kan de fremskrive deres befolknings størrelse fra 60 millioner til 75 millioner mennesker i midten af næste århundrede.

For at en befolkning i det mindste reproducerer sin nuværende størrelse skal der fødes 2,1 børn pr. fødedygtige kvinde. 1-talsdecimalen dækker over dem, der ikke får børn eller dør, inden de får børn.