Danmark holder fast i købesex

Fra osndag er det slut med at købe sex i Norge, og dermed er Danmark det sidste land i Skandinavien, hvor det stadig er muligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Absolut slank pige med enorme naturlige bryster".

Det kunne man i går læse – og vel at mærke reagere på – i Ekstra Bladet, men den slags går fra onsdag ikke i Norge. Norge indfører nu et forbud mod at købe sex og følger i hælene på Sverige. Dermed er Danmark det sidste land i Skandinavien, hvor det fortsat er tilladt at ringe til Simone.

Og sådan forbliver det indtil videre i Danmark, selv om Folketingets partier netop har været i Sverige for at studere erfaringerne. Dansk Folkeparti slår efter studieturen fast, at der ikke kommer et forbud.

- Det er en moralsk plidder-pladder-lov. Dét, vi har set i Sverige er, at det er blevet en undergrundsprostitution, hvor ingen rigtig længere har kontrol med omfanget af prostitution og erhvervet i det hele taget, siger Dansk Folkepartis Christian H. Hansen – formand for Folketingets socialudvalg – der ellers tidligere har været åben for at diskutere et forbud.

DF har opbakning fra både Venstre og de Konservative i sagen.

Men skulle det efter næste valg ende med et rødt flertal, så kan et af de første politiske initiativer meget vel blive et forbud. Det var Socialdemokraternes Mette Frederiksen, der startede hele debatten i Danmark i 2002 med forslaget.

Dengang var hun ret alene, men meget taler for, at Socialdemokraterne på deres kongres til næste år siger ja til et forbud – særligt efter at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen anbefaler et forbud.

- Der er rigtig mange gode grunde til at gøre som i Norge og Sverige, siger Mette Frederiksen fra S-ledelsen og begrunder:

- Fordi det er ikke i orden, at mennesker er til salg. Det er det helt grundlæggende humanistiske syn! Kan det virkelig være okay, at mennesker er til salg?

Hun hævder, at der er en klar sammenhæng mellem sociale problemer og prostitution, og blandt andet derfor mener hun, at det er kynisk at fremstille det som kvindens eget frie valg.

Prostitueredes holdning
Sidst den danske debat var oppe at køre, var i forbindelse med kvindernes internationale kampdag i marts, og her skete det opsigtsvækkende, at de prostituerede dannede deres egen forening: SIO – de veltilfredse prostituerede.

På deres hjemmeside argumenterer de imod et forbud. Blandt andre Zanne, der arbejder på klinik:

"En kriminalisering vil være et overgreb på min personlige frihed og min ret til at bestemme over min egen krop."

Telefondamen fra et bordel, Mette, skriver:

"Mange piger vælger efter min erfaring et job som prostitueret på grund af gammel gæld eller ønsket om en »sødere« tilværelse. Om de så er lykkelige i deres valg, er jo et definitionsspørgsmål, som handler om hvad lykke er!"

Og endelig Solstrålen, som er escortpige og tidligere har arbejdet på barer:

"Arbejdet styrker selvtilliden, man får mange komplimenter. Det har også hjulpet mig med at finde nye veje. Det har givet mig styrken til at starte på en uddannelse, som jeg længe har ønsket mig og nu har penge til at finansiere selv."

Indtil videre har den alvorligste trussel mod de prostituerede været en kampagne rettet mod elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Her oplyser Servicestyrelsen, at "de fleste prostituerede har haft en hård barndom med vold, misbrug, seksuelle overgreb eller andre former for omsorgssvigt."

Herefter kan man selv afgive sin stemme: Er det ydmygende at sælge sin krop? Ja, svarer 64 procent, mens 28 procent svarer nej!

Simone lever fortsat i Danmark!