Danmark havde dobbelt så mange modstandsfolk

En ny »Modstandsdatabase« udarbejdet af Frihedsmuseet viser, at 85.000 personer var med i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Det er næsten en fordobling i forhold til historikeres tidligere vurderinger.

Den danske modstandsbevægelse talte langt flere og næsten dobbelt så mange personer, som historikere hidtil har peget på. Her et billede fra den akuelle film "Hvidsten gruppen". Fold sammen
Læs mere

Den danske modstandsbevægelse talte langt flere og næsten dobbelt så mange personer, som historikere hidtil har peget på. Frihedsmuseet har siden 2008 udviklet en »Modstandsdatabase«, som påviser, at der var omkring 85.000 personer med i modstandsbevægelsen. Det skriver Weekendavisen onsdag.

Museet har registreret mænd og kvinder i den elektroniske database, og man har i den forbindelse gennemgået en enorm bunke af bøger, artikler, erindringer og megen anden dokumentation om modstandsbevægelsen.

- Vores arbejde har medført en betydelig opskrivning af, hvad vi ellers har anset for at være modstandsbevægelsens størrelse, siger Frihedsmuseets leder, Esben Kjeldbæk, til Weekendavisen.

- I alt har vi indtastet 85.000 personer i databasen, og det er et overraskende stort tal. Det er næsten en fordobling i forhold til det antal, som historikerne hidtil har anset for at være modstandsbevægelsens maksimale størrelse ved slutningen af krigen, siger han.

Der har siden Anden Verdenskrigs afslutning været mange forskellige bud på, hvor mange modstandsfolk der var i Danmark. En gennemgang af de militære styrkelister fra 1945 havde dengang cirka 65.000 personer med på listen over modstandsfolk, og det tal er en væsentlig årsag til Frihedsmuseets opskrivning.

Nogle af de 85.000 kom først med i modstandsgrupper efter Befrielsen, og derfor burde de muligvis ikke tælle med, siger historiker Jakob Sørensen, der har været projektleder på »Modstandsdatabasen«.

- Men omvendt er der sikkert stadig frihedskæmpere, vi ikke har fået registreret. Derfor er tallet på 85.000 formentlig det bedste bud, der kan gives på, hvor mange danskere der på den ene eller anden måde - og i større eller mindre omfang - deltog i illegalt arbejde rettet mod tyskerne, siger Jakob Sørensen til Weekendavisen.

I de senere år har der været flere og markant lavere bud på antallet af modstandsfolk under Anden Verdenskrig end de 85.000.

- For eksempel blev det fremført i forbindelse med lanceringen af »Flammen og Citronen«, at der kun var 1.000 frihedskæmpere. Du kan også høre seriøse historikere sige, at der reelt ikke var mere end 2.000 rigtige frihedskæmpere i Danmark. Men det holder ikke, siger museumsleder Esben Kjeldbæk.

Kriterierne for at blive optaget i »Modstandsdatabasen« har været meget klare, forklarer projektleder Jakob Sørensen:

- Hvis fjenden mente, at det var illegalt, så var det illegalt. Det har været vores kriterium for at optage folk i »Modstandsdatabasen«.