Danmark har nordisk rekord i grimme ord

Næsten tre ud af fire danskere indrømmer, at de bruger bandeord. Blandt vores naboer mod nord er sproget knap så beskidt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For helvede, for fanden, lort og fuck! Danskere bruger oftere grimme bandeord end vores norske og svenske naboer. Det skriver Søndagsavisen.

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for avisen viser, at 73 procent af danskerne i løbet af en uge har bandet mindst én gang. I Sverige er tallet nede på 63 procent, mens kun 58 procent af nordmændene lader ederne flyde.

»Vi er lidt kendt som den frække dreng i klassen i den sammenhæng. Vi har tradition for at være mere ærlige og følelsesbetonede i Danmark, og det er lidt af det, der kommer til udtryk her,« siger Marianne Rathje, der forsker i bandeord på Syddansk Universitet.

Danskere ser også anderledes på religion end vores nordiske naboer. Det kan have betydning for vores sprogbrug.

»Vi er lidt mere frie til at sige, hvad vi vil, i Danmark. Jo længere du drager mod nord, desto tungere og mere ortodoks er den religiøse tradition, og det betyder, at der er flere regler for, hvad der er socialt acceptabelt at sige,« siger Michael Ejstrup, forskningschef og sprogforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Søndagsavisen.

Danskernes favoritbandeord er sgu, som faktisk ikke længere officielt er et bandeord. Herefter følger, i nævnte rækkefølge fanden, fuck, pis, shit, lort, helvede, pokker, skid og satan.

BNB