Danmark har krydset smittegrænse: Nu ville myndighederne fraråde rejser hertil

På landsplan er den ugentlige incidens – målt som et gennemsnit af de seneste to uger – nu over 30 nye, bekræftede covid-19-tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på pressemøde tirsdag, hvor der blev indført nye restriktioner i en række kommuner, herunder Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmark har krydset en markant grænse, uden at det indtil videre har fået stor opmærksomhed.

Antallet af nye bekræftede smittede pr. 100.000 indbyggere på landsplan er steget til et nyt niveau.

Nye rejseanbefalinger fra Udenrigsministeriet betyder, at Danmark nu fraråder ikke-nødvendige rejser til Portugal, Holland, Schweiz og Østrig. Det skyldes, at landene har en ugentlig incidens på over 30 tilfælde pr. 100.000 indbyggere, målt som gennemsnit af de seneste to uger. Myndighedernes praksis er, at rejseanbefalingen først lempes, når landets incidens falder under 20.

Men myndighederne kunne i princippet også sætte Danmark på listen  – eller i hvert fald tæt på. Danmarks officielle incidenstal er fra tirsdag og lød på 28,5, men ifølge Berlingskes beregninger har Danmark krydset nu grænsen på 30.

Med andre ord ville danske myndigheder altså fraråde en ikke-nødvendig rejse til Danmark, hvis der var tale om et land i udlandet.

De seneste uger er antallet af kommuner med en incidens, der ligger højere end myndighedernes bekymringsgrænse på 20 nye, bekræftede smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere om ugen, vokset.

55 kommuner har en incidens på mindst 20 på baggrund af de seneste syv dage. 38 kommuner ligger over en incidens på 30.

Det hører med til historien, at man de seneste uger har testet flere personer end tidligere. Men selv om man tager højde for det ved at se på andelen af positive prøver ud af testede, er der tale om en stigning.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde klokken 14.