Danmark har fået sit første homoseksuelle ægtepar

Stig Elling og Steen Andersen er som det første homoseksuelle par blevet viet i den danske folkekirke. Det skete under en privat ceremoni i Frederiksberg Kirke.

Stig Elling og Steen Andersens bryllup i Frederiksberg Kirke i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag klokken 13 blev den første homoseksuelle vielse gennemført i Danmark.

Det skete i Frederiksberg Kirke, hvor Startours rejsekonge Stig Elling sagde "ja" til sin partner Steen Andersen. Parret har levet sammen i 27 år og været registrerede partnere siden 1990.

- Vi lever heldigvis i et mangfoldigt land, men det er på tide, at vi er kommet så langt med ligestillingen, som vi er nu. Det her er en historisk sejr, sagde Stig Elling inden brylluppet.

Stig Elling og Steen Andersen var begge klædt i sort jakkesæt og butterfly og havde hver sin langstilkede rose i hånden. Det var et tydeligt rørt og lykkeligt par, der før og efter bryllupper stillede op foran den stærkt fremmødte presse.

- Vi glæder os allermest til at sige "ja" og få velsignelsen som ægtefolk, sagde parret inden ceremonien, mens de efter vielsen indrømmede, at de begge havde fældet en tåre på vej op ad kirkegulvet.

Privat vielse - men stort opbud foran kirken

Selve vielsen varede 25 minutter og blev forestået af sognepræst Michael Hemmingsen. Der var ikke andre til stede under vielsen end parret selv, men der var et stærkt fremmøde af lokale og pressefolk uden for kirken.

- Jeg er her for at støtte op om parret. Det er kun på tide, at homoseksuelle får lov til at blive ægtefolk, sagde en ældre dame foran kirken til b.dk.
 
Efter vielsen gik brudeparret og det lange følge af journalister hen i Frederiksberg Have, hvor Stig Elling og Steen Andersen satte sig ned i en båd, åbnede en flaske champagne og roede ud på søen.  
 
En stolt præst

Sognepræst Michael Hemmingsen var glad for at få lov til at vie det første homoseksuelle par.

- Det er meget rørende at være med til. I dag er det Valdemarsdag, hvor dannebrog faldt ned fra himlen. Samtidig er der i dag faldet et stort, flot regnbueflag ned fra himlen, og jeg må sige, at de to flag klæder hinanden godt, sagde han efter vielsen.