Danmark har fået sin femte nationalpark

Efter 12 års arbejde har Danmark fået endnu en nationalpark. Den femte i rækken hedder Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Fredensborg Slot ved Esrum Sø i Nordsjælland indgår fra foråret 2018 som en del af Danmarks femte nationalpark - Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Med sine 26.250 hektarer træder Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som ligger i ja, Nordsjælland, ind i rækken af officielle nationalparker. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det spæde arbejde med at blive enig om en ny nationalpark begyndte i 2005, hvor et pilotprojekt blev offentliggjort. Nationalparken strækker sig over kommunerne Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør.

»Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har Nationalpark Kongernes Nordsjælland helt på plads. Med sine store skove og søer er Danmarks nye nationalpark fuld af unikke og enestående elementer af den danske natur. Private lodsejere og kommunerne fortjener stor ros for det store engagement, de har lagt i projektet fra dag ét. Jeg ser frem til at følge den fortsatte udvikling af Kongernes Nordsjælland,« siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som den femte danske nationalpark på grund af områdets unikke natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier. Parken rummer både offentlige og private arealer, hvor kommunerne har været i dialog med lodsejerne om at indgå i nationalparken.

»Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet endnu større efter høringsrunden, og det er godt, at den kan udbygges med endnu flere områder og lodsejere også i fremtiden. Det sikrer både naturmæssig og kulturel mangfoldighed til glæde for borgerne, der bor i Nordsjælland, for turisterne og bæredygtig udvikling af det lokale erhvervsliv,« siger nationalparkordfører Christine Antorini (S) i pressemeddelelsen.

Parken forventes at blive indviet til foråret. Bestyrelsen for Nationalpark Kongernes Nordsjælland kommer til at bestå af 12 medlemmer indstillet af kommunerne Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød samt blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen.

De øvrige danske nationalparker er Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Thy, Nationalpark Vadehavet samt Nationalpark Skjoldungernes Land ved Roskilde Fjord.