Danmark har fået nyt B-hold

Danmark har fået et A- og et B-hold på sundhedsområdet. Forskellen i levetid vokser, og nye tal viser stor ulighed i antal lægebesøg og medicinforbrug grupperne imellem.

Bispebjerg i København. Her er gennemsnitslevealderen som i Albanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uligheden i sundhedstilstanden hos de »rige« og de »fattige« i Danmark vokser. Forskellen i levetid mellem høj og lav har været stigende de seneste år, og nu viser nye tal fra AE-rådet, (tidligere Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) at en ufaglært dansker går dobbelt så meget til læge og bruger op til 57 pct. mere på medicin som en højtuddannet, men langt mindre til egenbetalte tandlægebesøg.

»Disse tal understreger, at den personlige sundhedstilstand har en klar sammenhæng med ens uddannelse og indkomst. Jo mere uddannet man er, jo mindre syg er man,« siger direktør i AE-rådet, Lars Andersen.

En ufaglært besøger i snit sin læge 11,3 gange om året. Tallet for en person med lang uddannelse er 6,4. De veluddannede bruger 1.400 kr. på medicin om året, mens tallet er 2.200 kr. for en ufaglært og 9.100 kr. for en førtidspensionist, viser AE-rådets tal.

Tallene understreger en generel tendens: Jo bedre man er uddannet og lønnet, jo bedre sundhed og jo længere levetid har man. Samtlige danskeres gennemsnitslevetid er steget de seneste årtier, men mindst hos de lavtuddannede, siger professor Finn Diderichsen, Institut for Folkesundhedsvidenskab:

»Generelt kan man sige, at der er flere risikofaktorer, jo længere man går ned ad indkomst- og uddannelsesstigen. Der er grupper, der i højere og højere grad er hægtet af de almindelige sundhedsfremskridt,« siger han, der giver 20 års sundhedspolitik skylden.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener ikke, regeringen har fejlet: »Det er et relativt problem: Ingen siger, at det er blevet ringere for de socialt udsatte, der er bare nogen, der virkelig er kommet med på sundhedsvognen. Dermed ikke sagt, at man skal vænne sig til denne ulighed. Derfor har jeg også skrevet det ind i opdraget for Forebyggelseskommissionen.«

Berlingske Tidende sætter de kommende dage fokus på den voksende sundhedskløft mellem Danmarks stærkeste og svageste. Vi begynder på Bispebjerg i København, hvor levealderen er på niveau med Albanien.