Danmark har den frieste presse

Norden er rigt repræsenteret på den årlige oversigt over pressens vilkår i verdens lande. Kritik af Italien og Frankrig.

Italien er et af de lande der får kritiske ord med på vejen i den seneste oversigt fra Reporters sans frontiéres Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Den internationale organisation ”Reporters sans frontiéres” (Journalister uden grænser) offentliggør i dag den årlige oversigt over mediernes arbejdsvilkår i verdens lande. Af denne liste fremgår det, at Danmark har den bedste sikring af pressefriheden i verden – vi deler førstepladsen med Finland, Norge, Sverige og Irland.

I det hele taget er oversigten smigrende for Europa. På de første tyve pladser finder man en række EU-medlemmer samt Schweiz og Island. Af lande uden for Europa har kun New Zealand, Australien, Japan Canada og USA sneget sig ind blandt de fremmeste.

Kritik af Italien og Frankrig

Men der er også rynkede øjenbryn og hævede pegefingre, ikke mindst over for Italien og Frankrig, der i forhold til sidste år er faldet fra plads 44 til 49 og plads 35 til 43 henholdsvist, og det får et par ord med på vejen af organisationens generalsekretær, Jean-François Juillard:

- Europa burde spille en foregangsrolle i spørgsmålet om sikring af de borgerlige friheder. Hvordan kan europæiske stater kritisere overgreb mod pressefriheden i andre lande, hvis man ikke optræder forbilledligt selv, siger han og påpeger, at mediefolk i Italien endog kan risikere at blive truet korporligt.

Til gengæld har det seneste præsidentvalg i USA afstedkommet, at landet er krøbet 16 pladser op af listen og nu indtager en 20. plads. Ifølge organisationen bestræber Obama-regeringen sig oprigtigt på at forbedre adgangen til offentlige informationer.

Og i den anden ende af oversigten? Tja, lad os nøjes med at fastslå, at det næppe er så morsomt at være journalist i Iran, Turkmenistan, Nordkorea eller Eritrea.