Danmark har betalt 41 millioner kroner for at lægge asfalt til Tour de France

Selvom skatteyderne betaler, ligger den samlede pris for Tour de France hen i det uvisse.

Ifølge den danske værtsorganisation Grand Départ Copenhagen Denmark lægger man ikke det fulde budget for Tour de France i Danmark ud til skue på grund af forpligtelser i kontrakten med den franske virksomhed, der ejer cykelløbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dyreste sportsbegivenhed, Danmark nogensinde har lagt asfalt til, begynder fredag sit tre etaper lange sprint gennem kongeriget.

Men selvom danske skatteydere betaler for Tour de France, har prisen for gildet været omgærdet af mystik.

Det tæppe løfter et notat fra Nyborg Kommune i 2019, som Frihedsbrevet har fået aktindsigt i, en flig af sløret for:

Danmark har betalt 5,5 millioner euro – 41 millioner kroner – til det franske ejerselskab Amaury Sports Organisation (A.S.O.) for at få de tre etaper til landet.

»Det er meget vigtigt at pointere, at der er absolut fortrolighed omkring dette. Hvis fortroligheden ikke fuldt ud opretholdes, vil A.S.O. trække sig, og der vil ikke blive indgået en aftale. Det er dermed afgørende for Danmark, at alle involverede opretholder absolut fortrolighed omkring processen,« står der ifølge mediet.

Byrådsmedlem i Nyborg Vibeke Ejlertsen (S) bekræfter over for Frihedsbrevet det fortrolige notats ægthed.

Den samlede pris for Touren i Danmark må formodes at være væsentligt højere.

Gennem en række artikler har Politiken forsøgt at få svar på, hvad verdens største cykelløb egentlig skal koste i skattekroner – men er i stedet blevet mødt af en overraskende lukkethed.

Mediet har på baggrund af aktindsigter i de kommunale budgetter beregnet en samlet regning på mindst 180 millioner kroner.

Pengene skal for eksempel gå til flybilletter, når cykelrytterne, sportsdirektørerne og Tour de Frances ledelse skal fra målbyen Sønderborg til Frankrig.

Til Frihedsbrevet udtaler den danske værtsorganisation Grand Départ Copenhagen Denmark, at tallene ikke lægges frem af kommercielle hensyn, man forpligtede sig til at overholde, da kontrakten med A.S.O. blev indgået.