Danmark gik »enegang« i forhold til Syrien, hævdede partier. Men Sverige følger trop

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Sverige giver ikke længere automatisk opholdstilladelse til syrere, der kommer fra syv provinser, hvor sikkerhedssituationen vurderes forbedret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Abdulaziz Ketaz/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket denne lørdag.

I går aftes gav urolighederne mellem palæstinensere og israelere for alvor genlyd herhjemme, da flere tusinde personer demonstrerede foran den israelske ambassade i Hellerup.

Politiet trak knipler, stoppede togtrafikken og endte med at opløse demonstrationen, som senere fortsatte på Østerbro.

Episoden kan du blive klogere på i denne særskilte artikel, for overblikket her drager over Øresund, hvor Sverige har en opsigtsvækkende konklusion angående Syrien.

Vi vender derefter tilbage til Danmark, hvor en relativt ny paragraf om psykisk vold er i fokus, og hvor flere partier umiddelbart ønsker at indføre id-krav på sociale medier.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her:

Men først dagens coronatal:

Og så dagens historier:

Svenskerne følger trop: Situationen i Syrien er forbedret

Sikkerheden i store dele af Syrien er forbedret. Det konkluderer Migrationsverket i en rapport om Syrien fra februar 2021 ifølge Jyllands-Posten.

Migrationsverket er Sveriges pendant til Udlændingestyrelsen. Myndigheden tildeler asyl og vurderer, om mennesker har krav på beskyttelse.

»Migrationsverket ser ud til at have den fuldstændig samme vurdering af de generelle forhold i visse dele i Syrien, som Danmark har,« siger Louise Halleskov, lektor i EU- og menneskeret ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Den svenske konklusion er opsigtsvækkende, fordi flere danske rapporter er nået frem til nogenlunde samme konklusion. De danske rapporter – som blandt andet danner grundlag for, at flere syrere har fået inddraget deres danske opholdstilladelse – er blevet stærkt kritiseret:

Danmark er alene om at vurdere, at sikkerhedssituationen er forbedret, har flere politikere hævdet. Dertil har kilder, som indgår i de danske rapporter, taget skarp afstand til konklusionerne.

I modsætning til Danmark hjemsender Sverige ikke aktivt syrere, som har fået opholdstilladelser i landet. Svenskerne giver dog ikke længere automatisk asyl, hvis man er fra en af de syv syriske provinser, hvor situationen vurderes at være i bedring.

Id-krav på sociale medier kan have konsekvenser, påpeger Pernille Skipper fra Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

NemID kan blive nøglen til sociale medier

Forestil dig at skulle bruge NemID for at logge på Facebook eller oprette en profil, før du kan få lov at skrive din mening og kommentere andres budskaber.

Fremgangsmåden kan ligge dig fjernt i dag, men bør blive hverdag i fremtiden, hvis det står til en række eksperter og politikere. Formålet er at sikre en bedre og mere sober tone imellem danskerne, når de debatterer på internettet.

I en ny undersøgelse fra Djøfs jurapanel erklærer 64 procent af de adspurgte eksperter sig mere eller mindre enige i, at digitale udbydere bør kræve id fra deres brugere.

På Christiansborg er Venstre, De Radikale, Dansk Folkeparti og Enhedslisten umiddelbart positivt stemt over for id-kravet.

Pernille Skipper, den nyligt afgåede politiske ordfører fra Enhedslisten, fremhæver dog, at tiltaget er »utroligt dilemmafyldt«, fordi anonymitet er en forudsætning for ytringsfriheden.

Bliv klogere på kravet og ekspertens holdning hertil i denne artikel.

Siden psykisk vold blev kriminaliseret for to år siden, har politiet fået 616 anmeldelser om det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

»Sørgeligt få« personer dømt skyldige i psykisk vold

Psykisk vold fik sin egen paragraf i straffeloven for to år siden, men alligevel er blot 11 personer dømt skyldige i psykisk vold, skriver Information.

Det sker til trods for, at politiet har modtaget 616 anmeldelser vedrørende psykisk vold de seneste to år, og at paragraffen har været i spil i 38 domme. Her er 27 tiltalte frifundet og 11 gerningspersoner fundet skyldige.

Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universitet, kalder antallet af tiltaler og domfældelser for »sørgeligt få«. Hun peger på, at det er svært at definere og bevise psykisk vold, ligesom den to år gamle bestemmelse er »utroligt kompliceret«.

»Man kan i den forbindelse se på, om domstole, politi og anklagemyndighed er uddannet godt nok, men måske også overveje, om man kan formulere bestemmelsen en anelse mindre kompliceret,« siger hun til Information.

Flere andelshavere høster gevinsten og bliver lejere i stedet

En stribe andelsboligforeninger har de seneste år valgt at lade sig sælge til eksempelvis pensionskasser.

I den proces forvandles den enkelte andelshaver til at være lejer, og det sker ofte med en stor pose penge i hånden.

Mikkel Høegh, afdelingsdirektør for boligøkonomi i Jyske Bank, fortæller, at der er en stor interesse blandt visse andelsforeninger i at blive ophævet:

»Det er en kombination af foreninger, som gør det for at blive lettet fra en økonomisk belastning, og foreninger, som gør det for at score en gevinst,« siger Mikkel Høegh.

Det er primært andelsboligforeninger i København, som er blevet opkøbt. Pensionskassen PFA har siden 2019 opkøbt seks foreninger.

Læs mere om, hvordan opkøbene fungerer her

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det sker i dag:

  • Prins Christian skal konfirmeres klokken 11 i Fredensborg Slotskirke. Grundet coronarestriktioner er det uden gæster fra udlandet, og prins Joachim samt prinsesse Marie kan derfor ikke deltage.
  • Tivoli hylder hverdagens helte klokken 11.15. Brandmænd fra Hovedstadens Beredskab vil fortælle om blandt andet brandslukning og førstehjælp. Der vil også være et børnebrandhus, hvor Tivolis mindste gæster kan lege brandmænd.
  • Protestgruppen Men In Black er til stede på Rådhuspladsen mellem klokken 12 og 19. Herefter marcherer de gennem Københavns gader i et »begravelsesoptog« for Grundloven.