Danmark går ikke i krig - men i militær aktion

Danmark går ikke officielt i krig med Irak, selv om regeringen og Dansk Folkeparti fredag aften endeligt besluttede at bidrage med to flådefartøjer til den amerikanskledede militære aktion i Irak. Det fastslår presseofficer Torben Schackinger fra Forsvarskommandoen, hvor der sent fredag aften foregik forhandlinger med den amerikanske Central Command om de præcise vilkår for den danske deltagelse i den amerikanske invasion af Irak.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Hvis Danmark var i krig, ville der træde en række særlige lovgivninger i kraft, og så ville dagligdagen formentlig se helt anderledes ud for danskerne. I denne situation stiller vi derimod styrker til rådighed for en militær operation i Irak under amerikansk ledelse. Der er stor forskel. Vi går ikke i krig, siger Torben Schackinger til Ritzau.

Torben Schackinger forklarer, at det militære beredskab i Danmark af samme grund er uændret, men at antiterrorberedskabet til gengæld er blevet skærpet med en række enkeltforanstaltninger. Det betyder blandt andet øget overvågning, bevogtning og kontrol ved alle militære myndigheder i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) brugte ellers flere gange ordet krig, da han på et pressemøde fredag aften efter folketingsbeslutningen redegjorde for sine holdninger, og hvor han også udtrykte forståelse for, at mange mennesker reagerer imod krigen.

/ritzau/