Danmark forærer coronavacciner væk for over 100 millioner kroner

Der er rigeligt med coronavacciner på de danske lagre. Nu donerer Danmark 1.266.000 vaccinedoser til Thailand.

Danmark har via Statens Serum Institut (SSI) iværksat en donation på 1.266.000 doser Spikevax, som er Modernas covid-19-vaccine, til Thailand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark donerer 1.266.000 millioner doser Moderna-coronavacciner til Thailand, der vil benytte dem i landets vaccinationsprogram.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

De oprindelige priser er ikke offentliggjort fra myndighedernes side med henvisning til konkurrencehensyn. Men prisen på Moderna-vaccinen var i sommer 160 kroner i Europa pr. dosis ifølge Financial Times, og USA har tidligere betalt 115 kroner pr. dosis ved indkøb af 200 millioner vaccinedoser.

Dermed har Danmark betalt et godt stykke over 100 millioner kroner for de vacciner, der nu foræres til Thailand.

Det bekræfter Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet (SDU), over for Berlingske.

Han mener ikke, at det er en dårlig idé at forære vaccinerne væk.

»Det er bedre at donere vaccinerne, end at de bliver destrueret. Danmark har også en selvisk interesse i, at andre lande får vaccinerne, for det er jo i de uvaccinerede populationer, at smitten kan udvikle sig til noget grimt,« siger Jes Søgaard.

Kan man kritisere myndighederne for at have indkøbt for mange vacciner, siden der nu er et overskud?

»Der var jo et stort politisk pres for at få så store lagre som muligt, og der var stor usikkerhed om, hvordan smitten ville udvikle sig. Jeg har tidligere kritiseret deres indkøb af test, men lige med hensyn til mængden af indkøbte vacciner synes jeg ikke, at der er grund til kritik af sundhedsmyndighederne. Hellere for mange vacciner end for få, vil jeg sige.«

Danmark har med de nye leverancer til Thailand doneret ti millioner doser overskydende vacciner til andre lande, oplyser myndighederne. Men der er stadig nok til danskerne.

»Vi har nu doneret ti millioner doser, samtidig med at over 3,6 millioner danskere har modtaget tredje stik, og vi har også vacciner nok til et program med fjerde stik, hvis de sundhedsfaglige myndigheder anbefaler det,« er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) citeret for i Udenrigsministeriets pressemeddelelse.

Danmark har desuden bidraget med 75 millioner kroner i støtte til vaccineudrulningsindsatser i udviklingslande.