Danmark fører an med IS-arrestationerne

Tusinder af dokumenter med navne på IS-jihadister har været tilgængelige siden marts. Danmark er det første land, som arresterer flere personer, der er nævnt i de lækkede dokumenter.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste er mindst 125 danskere rejst i krig i Syrien. 27 af dem er meldt dræbt, mens omkring 60 menes at være vendt tilbage til Danmark. Arkivfoto: Bulent Kilic/AFP Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Mens dansk politi i disse dage slår hårdt ned på hjemvendte formodede Syrien-jihadister, er det stik modsatte tilfældet i det øvrige Europa.

Hverken Belgien, Holland, Frankrig, Sverige eller Storbritannien har arresteret jihadister, der er nævnt i de omkring 22.000 lækkede dokumenter fra Islamisk Stat.

Med denne uges arrestationer af i alt ni formodede Syrien-jihadister og IS-medlemmer – herunder fire in absentia – er Danmark det hidtil eneste land, som er skredet til mere omfattende arrestationer efter lækagen.

»Danmark går forrest i sagen om de lækkede dokumenter,« konstaterer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

»Det afgørende er, at Danmark antyder, at man stoler på, at dokumenterne er ægte, også selv om myndighederne måske har andre og tidligere beviser mod de anholdte. Jeg tror, det kan føre til, at andre lande vil følge trop, hvis det lykkes de danske myndigheder at gøre kort proces,« siger han.

19 danske navne i dokumenterne

Ifølge Berlingskes oplysninger baserer de danske myndigheder ikke alene sagerne på de lækkede dokumenter, men også på mange måneders forberedelse.

I dokumenterne optræder 19 danske navne. I Frankrig er det samme tilfældet for mindst 35 frankmænd, men her er endnu ingen af personer fra lækagen blevet arresteret, oplyser terrorekspert Jean-Charles Brisard. I Storbritannien har sikkerhedsanalytikere identificeret mindst 64 briter i dokumenterne, uden at større operationer har fundet sted.

Den belgiske terrorekspert Pieter Van Ostaeyen kender ikke til tilfælde i Belgien eller Holland. Og ifølge den hollandske journalist Harald Doornbos, der selv har identificeret flere hollandske jihadister fra IS-dokumenterne, er den hollandske attitude over for hjemvendte jihadister fortrinsvis gearet til afradikalisering og ikke arrestation. Årsagen til, at ej heller Sverige har anholdt personer, der nævnes i IS-dokumenterne, er, ifølge Magnus Ranstorp, at Sverige ikke kan dømme IS-jihadister med tilbagevirkende kraft.

Mindst 19 danske jihadister i dokumenter

Berlingske kan bekræfte, at mindst tre ud af de ni arresterede danskere optræder i de særlige registreringsdokumenter, der i marts blev lækket fra terrororganisationen Islamisk Stat. Det drejer sig om 28-årige AM fra Tingbjerg, 25-årige AJ fra det nordvestlige København og 20-årige AL fra Ishøj.

Ifølge de lækkede dokumenter, som Berlingske har fået adgang til via den syriske medieorganisation Zaman al-Wasl, har de alle opholdt sig i Syrien i 2013. Deres navne, telefonnumre, fødselsdata er blandt de oplysninger, der står anført på de lækkede dokumenter.

AM har anført navnet Abu Hafs al-Pakistani som sin hverver til Islamisk Stat. Dette krigernavn dækker over nu afdøde Shiraz Tariq, der i 2013 ifølge Berlingskes oplysninger sendte krigere til Syrien. AJ og AL har anført Abu Khattab al-Pakistani som hverver. Abu Khattab blev meldt død i kamp i Syrien i januar 2014. Senere torsdag blev AMs bror SM også anholdt.

De lækkede dokumenter omfatter mindst 19 danske jihadister. Ifølge Politiets Efterretningstjeneste er mindst 125 danskere rejst i krig i Syrien. 27 af dem er meldt dræbt, mens omkring 60 menes at være vendt tilbage til Danmark.

De danske myndigheder har taget passet fra otte af de personer, der har kæmpet i Syrien, for at forhindre dem i at vende tilbage til kampzonerne. Før arrestationerne i denne uge var kun en enkelt hjemvendt Syrien-jihadist, en 23-årig mand med tyrkisk baggrund, blevet stillet for en dommer i forbindelse med rejser til Syrien.