Danmark får vaccine nok

Danmark har købt influenzamedicin til knap en tredjedel af befolkningen, og det vil være spild af penge at købe mere, mener overlæge på Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak.

Der kommer ikke til at mangle vaccine i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zhou Chao / EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens vore nabolande Sverige og Norge har købt vaccine nok til at kunne vaccinere hele befolkningen mod influenza H1N1, og USA planlægger et vaccinationsprogram, der omfatter mindst halvdelen af befolkningen, i alt 160 millioner mennesker, holder de danske sundhedsmyndigheder fast i beslutningen om kun at indkøbe vaccine til mellem hver tredje og hver fjerde dansker.

»Det mener vi er en god og realistisk plan, der kan beskytte danskerne mest muligt,« siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith.

»Vi kan ikke forhindre en epidemi, og det er heller ikke hensigten, men med denne strategi kan vi sikre, at samfundet og den enkelte dansker lider mindst mulig skade.«

Danmark har købt i alt 3,1 millioner doser H1N1-vaccine, hvilket rækker til 1,55 millioner mennesker.

Vaccinen vil først og fremmest blive tilbudt personer, der er særligt udsatte for at udvikle alvorlig sygdom som følge af influenzainfektion, primært mennesker med nedsat lungefunktion, astma, hjerte-karsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar, i alt ca. 750.000 personer. Dertil kommer sundhedspersonale for at sikre, at der er personale til at passe de syge, og at personalet ikke smitter andre patienter.

Der vil således være en betydelig del af befolkningen, der ikke får adgang til vaccination, og den endelige beslutning om, hvem der skal tilbydes vaccine, er endnu ikke truffet.

Men uanset hvor mange doser vaccine, de enkelte lande bestiller hjem, vil de ikke kunne undgå at skulle prioritere, fastslår overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak:

»Vaccinen vil blive leveret i afmålte doser, og der kan gå op til 25 uger, fra man får den første portion, til de sidste doser bliver leveret, og på det tidspunkt vil epidemien efter al sandsynlighed være overstået,« siger han.

»Derfor vil alle lande, uanset hvilken strategi de har lagt, blive nødt til at prioritere, hvem der skal vaccineres først. Og i realitetens verden tror jeg ikke, at Sverige når at få vaccineret en større del af befolkningen, end vi gør.«

Verdenssundhedsorganisationen WHO har tidligere advaret de rige lande mod at hamstre influenzavaccine til at kunne dække hele befolkningen. Det er slet ikke nødvendigt, mener WHO, som anbefaler, at man kun vaccinerer sundhedspersonale og de mest udsatte befolkningsgrupper.

At købe ind med arme og ben er også spild af penge, mener Kåre Målbak. De portioner vaccine, man ikke får brugt nu, vil nemlig være værdiløse til næste år:

»Den vaccine, medicinalvirksomhederne er i gang med at producere nu, er kun beregnet til at klare den første bølge af H1N1,« siger han.

»Til næste år vil H1N1 indgå i den sædvanlige sæson­vaccine sammen med de andre influenza-typer, vi normalt vaccinerer imod. Og da H1N1 er en ganske mild sygdom, er det spild af penge at købe mere ind af en relativt dyr vaccine, end der er behov for.«