Danmark får låget lagt på drivhusgasserne

I 2020 har Danmark reduceret CO2-udledningen med 40 procent i forhold til 1990, viser Energistyrelsens basisfremskrivning for 2015. Vi overopfylder EUs mål for vedvarende energi.

Det ser lyst ud for Danmarks klimaindsats frem mod 2020, viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen - der dog understreger, at der er en vis usikkerhed ved beregningerne. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan godt klappe sig selv en ekstra gang på skulderen.

En dugfrisk basisfremskrivning fra Energistyrelsen viser, at Danmarks drivhusgasser reduceres med 40 procent i 2020 i forhold til 1990. Den forventede reduktion af drivhusgasser er større end sidste års basisfremskrivning, som viste en reduktion på 37 procent i 2020, og dermed er reduktionen øget med tre procentpoint.

Hvis udviklingen holder stik, vil Danmark indfri ét af målene i Klimaloven for 2014, som netop foreskriver, at der skal ske en reduktion i CO2-udledningen på 40 procent. Bag loven stod den tidligere regering, de Konservative, SF og Enhedslisten.

En del af forklaringen på den faldende CO2-udledning skal muligvis findes i forbruget af fossile brændstoffer. I fremskrivningen fremgår det blandt andet, at forbruget af kul og naturgas vil falde med 30 procent fra 2010 til 2020, mens forbruget af olie vil ligge på et stabilt niveau.

Danmark har sammen med en række EU-lande forpligtet sig til, at vedvarende energi såsom sol – og vindenergi skal dække 30 procent af det samlede energibehov i landet. Men i fremskrivningen fremgår det, at det forventes, at 40 procent af energiforbruget vil blive dækket af vedvarende energi i 2020, og dermed overopfylder Danmark EUs målsætning.

Ifølge Energistyrelsen kommer vindenergi til at dække 53-59 procent af det samlede elforbrug, mens vedvarende energikilder samlet set kommer til at dække op til 85 procent af elforbruget i 2020.

Fremskrivning trodser ny finanslov

Energistyrelsens beskrivelse af udviklingen i CO2-udledningen kommer blot få måneder efter, at regeringen, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance underskrev en finanslov for 2016, der øgede CO2-udledningen med 0,7 millioner ton ekstra frem mod 2020.

Det viser et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

Men selv om Finansloven for 2016 er medregnet i fremskrivningen fra Energistyrelsen, vil Danmark udlede mindre CO2 end hidtil antaget, og det kan bl.a. skyldes teknologisk og økonomisk udvikling.
Energistyrelsen understreger, at der kan være store usikkerheder forbundet med langsigtede fremskrivninger.

Basisfremskrivningen kommer i kølvandet på COP21-klimatopmødet i Paris, hvor 195 lande underskrev en aftale om, at den globale temperaturstigning ikke må overstige to grader i forhold til førindustrielt niveau.  Aftalen træder i kraft i netop 2020.