Danmark er nu i den gastronomiske verdenselite

To tre-stjernede danske kokke og stjerner til provinsen har åbnet festen for årene fremover

Geranium blev i dag hædret med tre stjerner af Michelin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

2016 er den bedste Michelin guide for Danmark meget længe, måske nogensinde. Vigtigst er det, at vi endelig har fået en tre stjernet restaurant, nemlig Geranium. De tre stjerner kan opfattes som den endelige anerkendelse af, at København er en by i den gastronomiske verdenselite. Jo, det burde være sket for flere år siden, men bedre sent end aldrig.

At Noma ikke fik deres fortjente tredje stjerne i år var forventet, eftersom restauranten det første halve år er emigreret til Australien og i øvrigt lukker efter jul for at genopstå på en ny adresse sommeren 2017.

Det er også meget glædeligt, at guiden endelig er nået ud til den danske provins udenfor Århus og København. Stjernerne til Kadeau Bornholm, Henne Kirkeby kro og Frederiksminde er fortjente og ikke den store overraskelse. Man kan måske undre sig lidt over, at Falsled Kro ikke er blevet fundet værdig til en stjerne, men i det mindste er restauranten blevet optaget i guiden. Selvfølgelig kunne mange flere danske provinsrestauranter være blevet optaget, men af de betydningsfulde spisesteder med stjernepotentiale savner man umiddelbart kun for alvor Dragsholm Slot.

Vender vi blikket udad er der endnu en væsentlig grund til at kippe med klaphatten. Maaemo, som er drevet af den danske kok Esben Holmboe, har fået tre stjerner. Det er selvfølgelig kæmpestort at den herhjemme næsten ukendte kok stort set ene mand på den ellers stokkonservative, Bocuse d’Or (kokke-VM) fikserede scene har skabt sådan et moderne restauranteventyr.

Kong Hans’ stjerne I København var både forventet og retfærdig. Efter at denne veteranrestaurant for to år siden mistede sin stjerne, har alle sejl været sat for at genvinde den, og efter bl.a. et køkkenchefskifte var det bare et spørgsmål om tid. Nyåbnede venezulansk-nordiske Taller var også spået en stjerne, men måtte nøjes med at blive optaget, det samme gælder vilde Alchemist på Østerbro, som serverer 45 retter. For begge gælder det at de må vente til næste år.

Som sagt er det afgørende, at Skandinavien nu er cementeret som en region, der kan gå hele vejen gastronomisk. Jeg er sikker på, at vi fremover kan forvente os flere trestjernede restauranter: Et par stykker i Stockholm, samt Fäviken i Jämtland (som kom ind i år med to stjerner) og så selvfølgelig Noma og én til to mere i København.