Danmark er nordisk mester i at smide mad væk

42,3 procent af danskerne smider mad ud fra husholdningen en-tre gange om ugen. Det er langt mere end vores naboer i Sverige, Norge og Finland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at vi jubler, når vi slår en af vores nordiske naboer i fodbold, men her er en sejr, vi kan være knap så stolte af: Danmark er det land i Norden, hvor befolkningen oftest smider mad ud.

Det viser en ny nordisk undersøgelse foretaget af analyseinstituttet SnabbaSvar for Siemens Hvidevarer, skriver metroxpress.

Undersøgelsen viser, at 42,3 procent af danskerne smider mad ud fra husholdningen en-tre gange om ugen. I Sverige, Norge og Finland ligger tallene på henholdsvis 33,3 procent, 33,1 og 21,7 procent.

Knap hver anden dansker svarer, at den hyppigste årsag til, at de smider maden ud, er, at den har passeret »mindst holdbar til«-mærkningen, og det lader således til at være én af årsagerne til danskernes førsteplads. Vi læner os meget mere op ad datomærkningen end vores nordiske naboer.

Selina Juul, stifter af foreningen Stop Spild Af Mad, er overrasket over undersøgelsen, for hun oplever, at der er kommet en større bevågenhed omkring madspild:

»Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at hver anden dansker har mindsket sit madspild inden for det seneste år. Men selv om folk er ved at vågne op, skal vi stadig holde fokus på problemet.«

Hun forklarer, at der netop er udkommet en ny FN-rapport, der viser, at madspild er verdens tredjestørste klimasynder.

»Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, og hvis vi bliver ved med at producere mad til skraldespanden, så bliver der ikke nok mad til os alle sammen i fremtiden,« siger hun til metroxpress.

BNB