»Danmark er et frigjort land, men sexisme er et ikke-emne«

Vi ved meget lidt om sexisme i Danmark - også mindre end andre lande omkring os, lyder det fra kønsforsker Anette Borchorst. Derfor roser hun et initiativ, der skal sætte fokus kvinders oplevelse af sexisme i Danmark.

»Alt sådan noget, der handler om seksualitet, har været et meget vanskeligt emne at tage op i Danmark, og det gælder over hele den politiske linje,« siger Anette Borchorst, der er professor i politologisk kønsforskning på Aalborg Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er der en oplevelse af, at der allerede findes ligestilling, så giver man udtryk for at have været udsat for en oplevelse, der har en kønsmæssig skævridning, bliver man ofte ikke taget alvorligt. Det er en af begrundelserne for, at Dansk Kvindesamfund i samarbejde med det britiske »Everyday Sexism Project« nu vil give danske kvinder mulighed for at fortælle om deres oplevelser af sexisme i hverdagen.

Problemstillingen er ikke ukendt for Anette Borchorst, der er professor i politologisk kønsforskning på Aalborg Universitet.

»Vi ved meget lidt om, hvor udbredt, sexisme er i Danmark. Vi ved også mindre omkring det end de fleste andre lande omkring os. Alt sådan noget der handler om seksualitet har været et meget vanskeligt emne at tage op i Danmark, og det gælder over hele den politiske linje,« siger hun.

Seksuel frigørelse

Anette Borchorst sad i ligestillingsrådet, da sexchikane i sin tid blev taget op.

»Politisk var vi i Danmark de sidste til at tage det op, og det kom op fordi EU lagde op til et kodeks, omkring hvordan tackler man det. Det er et ikke-emne i Danmark,« siger hun.

Anette Borchorst mener, at det skyldes den seksuelle frigørelse, som slog stærkt igennem i 70erne, hvor seksualitet blev en privat sag - ikke noget, man regulerede.

»På den ene side er der en vid grad af ligestilling i Danmark og så den anden side vil man absolut ikke regulere på området. Det kan betyde, at når der så er problemer, så falder det helt igennem,« siger hun.

Ingen sexchikane-politik

Det kan eksempelvis være svært at tage en sag op, når de danske universiteter og større firmaer stort set ingen politik i forhold til sexchikane, forklarer hun.

»Hvis der er en politik, er det oftest i multinationale selskaber, hvor man for eksempel fra amerikansk side ikke kan forstå, at vi i Danmark ikke har en politik på området,« siger hun.

Anne Borchorst har ligefrem oplevet amerikanere, der var forarget over, hvor meget der er tilladt i Danmark.

»Lande som USA eller bare vortes naboland Sverige har en helt anden kultur i forhold til for eksempel at snakke om kvinder, der bliver gjort til sexobjekter,« siger hun.