Danmark er det sjettebedste land at være pige i

Der er stor forskel på at vokse op som pige afhængig af, hvor i verden man bor, viser rapport fra Red Barnet.

Ud af 144 lande i verden er Danmark det sjette bedste at vokse op i for piger. Det viser en rapport fra Red Barnet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert syvende sekund bliver en pige under 15 år gift et sted i verden. Og netop børneægteskaber starter en negativ spiral for pigerne, fordi det at blive gift forkorter deres skolegang, skader deres sundhed og fører vold med sig.

Det viser en ny rapport fra Red Barnet, der rangerer 144 af verdens lande efter, hvor gode eller dårlige de er for piger at vokse op i.

Derfor er det ifølge Jonas Keiding Lindholm, som er generalsekretær for Red Barnet, også afgørende at sætte ind over for børneægteskaberne.

- Pigerne skal have lov til at være børn og vente med ægteskab, til efter de er fyldt 18 år. Hvis de ikke får lov til det, begrænser vi deres muligheder og lader millioner af piger i stikken, siger han.

- De får ingen uddannelse, de løber en stor sundhedsmæssig risiko ved at blive gravide, før deres krop er klar til det, og de er i større risiko for vold, overgreb og voldtægt i hjemmet. Det skal vi have stoppet.

Ranglisten er opgjort ud fra fem indikatorer: børneægteskaber, skolegang, teenagegraviditeter, mødredødelighed ved fødsler og kvinders andel af pladserne i parlamentet.

Danmark er ifølge rapporten det sjette bedste land at være pige i.

Globalt set er der dog lang vej endnu, mener Jonas Keiding Lindholm.

- Hvis vi ikke kommer de barrierer til livs, som forhindrer pigerne i at overleve, lære og indfri deres potentiale, så bringer vi de verdensmål i fare, som blev vedtaget af alle verdens statsledere sidste år.

- Et af målene er helt at stoppe børneægteskaber i 2030. Indtil videre går det alt for langsomt med at indfri det mål, og imens stjæler vi barndommen og dermed fremtiden for millioner af piger, siger generalsekretæren.

Allerværst ser det ud i lande som Niger, Chad og Den Centralafrikanske Republik, mens Sverige, Finland og Norge topper listen.

Den sidste indikator giver en af forklaringerne på, hvorfor Danmark ikke ligger i top-5.

37 procent af medlemmerne af det danske parlament er kvinder, mens det til sammenligning er 44 procent i Sverige.

/ritzau/