Danmark er det land i Norden med færrest kvindelige ledere

Danmark er det nordiske land, der klarer sig dårligst, når det gælder ligestilling i lederstillinger. Det skyldes blandt andet, at ledere ofte bliver rekrutteret gennem netværk, som i forvejen er domineret af mænd, mener ekspert.

Sverige er det land i Norden, hvor andelen af kvindelige ledere er størst, mens Danmark er det nordiske land med den laveste andel af kvinder i lederstillinger. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder bliver ofte bedømt på udseende og personlighed til jobsamtaler, mens mænd bliver vurderet ud fra deres faglige kompetencer. Samtidig holder danske kvinder sig ofte fra lederstillinger af frygt for ikke at kunne leve op til stereotype holdninger om, hvorvidt man både kan være en dygtig chef og en god mor.

Sådan lyder meldingen fra CBS-professor Marie Louise Mors, som blandt andet forsker i kønssammensætning på børsnoterede virksomheder, i en artikel fra Magisterbladet tidligere i dag. Meldingen falder som reaktion på en ny rapport fra OECD, der viser, at Danmark er det land i Norden med færrest kvindelige ledere.

»Den gode mor henter jo sit barn tidligst muligt i institutionen.  Og når vi læser om kvindelige ledere i medierne, så er det ofte med omtale om, at det er flot klaret, at de har opnået deres position, til trods for at de har børn. Det læser vi aldrig om mænd«, siger Marie Louise Mors.

Sverige er det nordiske land, hvor andelen af kvinder i lederstillinger er højest. Her ligger tallet på 40 procent, mens Danmark med sine 27 procent er det land i Norden med færrest kvindelige ledere. Danmark ligger dermed under OECD’s gennemsnitlige andel af kvindelige ledere, som er 31 procent.

Mellem de to lande ligger Island med en andel på 38 procent, Norge med 36 procent og Finland med 33 procent.

»Blandt de nordiske lande er det sværere for kvinder at opnå en ledelsesposition i Danmark, og her taler vi ikke bare toppositionerne,« siger Willem Adema, som er seniorøkonom i OECD og medforfatter til rapporten, til Magisterbladet.

I september oplyste Erhvervsstyrelsen til Magisterbladet, at der alene i 2017 indtil videre er givet 47 påbud til danske virksomheder, som ikke har levet op til kravet om at have en politik, der skal sikre, at også kvinder indtager lederstillingerne. Det er knap 12 gange flere, end der blev givet i hele perioden 2013 til 2016.

På mange andre områder af arbejdsmarkedet lægger Danmark sig ellers tæt op af de øvrige nordiske lande.

»I det perspektiv er det meget svært at forklare, hvorfor Danmark klarer sig dårlige end de andre nordiske lande. Det vil kræve en mere detaljeret undersøgelse«, siger Willem Adema til Magisterbladet.

Ifølge Marie Louise Mors rekrutteres ledere ofte via netværk, som i forvejen består af en overvægt af mænd, hvilket gør, at kvinder bliver overset, når der skal ansættes nye ledere.

»Der spiller headhuntingfirmaerne en stor rolle i at gøre udvælgelsesprocessen mere objektiv,« siger hun til Magisterbladet.

»Der skal gerne hjælp udefra til at skabe mere bevidsthed omkring at få diversitet i ledelsen.«