Danmark eksporterer Hizb ut-Tahrir til europæiske unge

Danske medlemmer af Hizb ut-Tahrir sendes til udlandet for at hverve unge anden- og tredjegenerationsindvandrere, siger tidligere højtstående medlem, der samtidig giver helt nye oplysninger om finansieringen af bevægelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Hizb ut-Tahrir er spydspids for rekrutteringen af unge 2. og 3. generationsindvandrere i Tyskland og Frankrig til den islamistiske bevægelse.

»Danmark er meget vigtig i Europa,« siger Maajid Nawaz, der indtil fornylig var bevægelsens frontfigur i Storbritannien:

»Det skyldes, at man i Danmark har rekrutteret veluddannede og velintegrerede unge med ’street credit’, som kan tage til f.eks. Frankrig eller Tyskland for at rekruttere. Hizb ut-Tahrir kan - og det ved jeg, at de gør - sende dem til andre europæiske lande for at appellere til deres jævnaldrende.«

Bevægelsens aktiviteter er forbudt i Tyskland med den begrundelse, at bevægelsen går ind for vold for at gennemtvinge sine interesser. Herhjemme har Rigsadvokaten hidtil afvist et forbud mod Hizb ut-Tahrir.

Hizb ut-Tahrirs danske talsmand, Fadi Abdullatif, kalder Maajid Nawaz oplysninger »usande«, men en af de førende forskere på området, Kirstine Sinclair fra Syddansk Universitets Center for Mellemøststudier, siger:

»Det er præcis den måde, de arbejder på. Så det er meget tænkeligt, at danskere er taget til Tyskland for at stifte en gruppe der.«

I maj 2007 brød Maajid Nawaz med Hizb ut-Tahrir, og nu opponerer den tidligere talsmand fra Storbritannien offentligt mod bevægelsen, som han anser som en trussel mod de vestlige demokratier og integrationen. Han går ikke ind for et egentligt forbud mod Hizb Ut-Tahrir, men han lægger vægt på åbent at fortælle om deres farlige hensigter.

Derfor fortæller han nu også om finansieringen af bevægelsen.

»Hvert medlem er forpligtet til at give 10 procent af ens løn hver måned. Lederen samler pengene sammen på en fast dag hver måned.«

Også den oplysning kalder Fadi Abdullatif »usand«.

At Hizb ut-Tahrir bliver finansieret ved at medlemmerne betaler 10 pct. af deres indkomster til organisationen, er en ny oplysning for forskningen.

»Det siger noget om det store engagement, medlemmerne lægger i det, og den dedikation, de har over for Hizb ut-Tahrir,« siger Kirstine Sinclair.

Maajid Nawaz har selv bl.a. fået betalt sine flybilletter mellem London og København, da han skulle medvirke til at udbrede Hizb Ut-Tahrir herhjemme i 2000.