Danmark - du er en tyksak

Aldrig før har så mange danskere vejet for meget, viser dugfriske tal. Flere cykelstier er en del af løsningen.

Du er alt for tyk, Danmark. Du har brug for flere cykelstier og mindre brun sovs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lidt for meget brun sovs og lidt for få kartofler. Det synes at være menuen i for mange danske hjem, hvis man skal tolke på de seneste, alarmerende tal for overvægt.

Næsten halvdelen - 46,7 procent - af de voksne danskere vejer for meget, viser tal fra databasen, Danskernes Sundhedsprofil 2010, som Sundhedsstyrelsen har opbygget.

Heldigvis er en bred hofte hist og her ikke er alvorligt problem for folkesundheden, beroliger professor og leder af Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk. 

Men når badevægten pludselig viser "svær overvægt," som den gør for 13,4 procent af danskerne, er det sundhedmæssigt skadeligt.

Læs også: Sidste dansker skodder smøgen i 2050

- Det er et seriøst stort problem, at vi har så mange svært overvægtige, siger Morten Grønbæk og giver sig til at remse konsekvenserne op: Højere dødelighed, type-2 sukkersyge, hjertekarsygdomme og en lang række andre skavanker.

Har du 14 milliarder?

Når velfærdsstaten skal gøre årsregnskabet, er fedme en af de helt store udgifter. Skal man tro de mest pessimistiske beregninger kostede fedme samfundet mere end 14 milliarder kroner i 2004. Og siden da er der kun kommet flere danskere med for meget om livet.

Det er primært tabt arbejdskraft, som koster samfundet dyrt, men også hospitalsindlæggelser og for eksempel fedmeoperationer, er dyre.

Særligt den svære overvægt er et stigende problem for folkesundheden. Forekomsten af decideret fede danskere er steget markant inden for de seneste årtier - siden 1987 med 75 procent. Stigningen har især fundet sted i de yngste aldersgrupper og hos personer med lav uddannelse eller indkomst.

Cykelstier, ja tak!

Der er ingen nemme løsninger på udfordringen, mener Morten Grønbæk. De helt grundlæggende ting, der skal gøres noget ved, er danskernes kost og motion. Men der er mere. Danskerne skal have mulighed for at være fysisk aktive på deres arbejde, og så skal de såkaldte strukturelle tiltag i samfundet styrkes. Det vil sige flere cykelstier og lavere priser på sunde madvarer.

- Prisen på fødevarer spiller ind. Hvis fedt kød er billigt, køber folk det. Hvis priserne støttede de sunde valg, ville danskernes helbred blive forbedret, siger Morten Grønbæk.

Læs også: Hver tredje dansker er kronisk syg

Han advarer samtidig mod at operere sig ud af fedme-problemet:

- Selvom de redder liv, er fedmeoperationer i mange tilfælde den nemme løsning på problemet. Og operationerne er bestemt ikke med til at få de yngre personer til selv at gøre noget for at holde normalvægten, siger han.