Daniel er blevet overfaldet og chikaneret i to år af unge fra den yderste venstrefløj: »Der er mere spillerum for dem«

Plakater med personlige oplysninger, »nazisvin« skrevet med graffiti og overfald på åben gade. Det er bare nogle af de ting, Daniel Beattie og hans familie de seneste år er blevet udsat for som følge af deres indvandrerkritiske holdninger.

Foto: Screenshot, YouTube
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften fik Daniel Beattie øje på noget, da han var på vej hjem fra arbejde.

Flere plakater med teksten »Her er dine lokale fascister«, »Aktive i Identitær« og »De bor på Englandsvej« var klistret op i området ved hans lejlighed på Amager. Under teksten var to sort-hvid billeder klippet ind. Et af Daniel Beattie og et af hans højgravide hustru, Aurelija Aniulyte, hvis fulde navn også fremgik.

Da han senere anmeldte det til politiet, var meldingen ifølge Daniel Beattie: »Åh, endnu en sag af dem dér«.

For det er langtfra første gang, at politiet hører om chikane fra unge fra den yderste venstrefløj. Det er heller ikke første gang, Daniel Beattie er offeret.

Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Daniel Beattie er 48 år og arbejder til daglig som webredaktør. Han har også Facebook-siden og YouTube-kanalen Storm over Europa, som er en »Europa-positiv patriotisk blog«, og så hjælper han den højreorienterede ungdomsbevægelse Generation Identitær, som ifølge sin hjemmeside »arbejder imod masseindvandring og multikulturalisme og for at de europæiske kulturer skal være ledende i Europa«.

Daniel Beatties kone, Aurelija Aniulyte, blev for to år siden talsperson for bevægelsen, og parret har siden da været udsat for chikane og overfald i deres nabolag.

Der er blevet skrevet »Nazisvin« og »Fuck Identitær« med graffiti på deres lejlighed. Der er blevet sat klistermærker fra ungdomsbevægelserne »Revolutionære antifascister« og »Socialistisk Ungdomsfront« på deres hoveddør. Der er blevet lavet en blokade foran deres bolig, og sidste år blev Daniel Beattie slået ned på gaden, ligesom han en anden gang blev forsøgt overfaldet.

Ifølge Daniel Beattie er det i dag vilkårene, når man som københavner blander sig i indvandrerdebatten og deler sine kritiske synspunkter.

»Min kone og jeg er blevet lidt hårdføre, fordi der foregår så meget chikane fra venstrefløjen, så vi bliver ikke bange, men selvfølgelig er det ubehageligt, at der er nogle, der gør sådan noget. For man ved, at de gør det, fordi de vil én det ondt. Men alle folk, som blander sig i debatten omkring masseindvandring, risikerer de her ting. Det er meget normalt. Jeg kender også flere, der har fået smadret deres biler, og folk, der stemmer Nye Borgerlige og DF, der bliver udsat for chikane,« siger han.

Selv om parret efterhånden er blevet vant til chikanen, skaber det stadig utryghed. Specielt for deres 12-årige datter.

»Det påvirker min datter. Hun ved, at jeg er blevet slået ned, og hun er selvfølgelig bange for, at der er nogle, der slår hendes far ned igen,« siger Daniel Beattie og fortæller, at han tidligere er blevet anmeldt til de sociale myndigheder med en falsk anmeldelse om datterens trivsel.

Politisk indblanding

Da Daniel Beattie opdagede de nye plakater torsdag aften, strøg han til tasterne på sin Facebookside for at dele sin oplevelse.

I opslaget søger han politisk handling for at stoppe chikanen fra den yderste venstrefløj. Han undrer sig over, at politikerne ikke er opmærksomme på den radikalisering, der ifølge ham foregår i bestemte københavnske miljøer.

»Problemet er, at vi har en lillebitte marginaliseret militant venstrefløj, som for eksempel er omkring Ungdomshuset på Nørrebro. De holder åbenlyse arrangementer i et hus, der er ejet af Københavns Kommune, hvor de kan reklamere for deres synspunkter og hverve unge mennesker, der kommer, fordi der er musik og billige øl. Men i Ungdomshuset risikerer de at komme i kontakt med de her holdninger og blive radikaliseret,« siger han.

Daniel Beattie mener, at samfundet har tendens til at gribe hårdere ind over for eksempelvis militante nynazister og i højere grad lader den yderste venstrefløj passe sig selv.

»For mig går skillelinjen ved, om man er tilhænger af fredelige og demokratiske midler eller ej. Vi har set, at der er blevet snakket rigtig meget om hærværk mod jødiske gravstene, og det er godt, for det skal der snakkes om. Men vi har ikke samme opmærksom på den yderste venstrefløj, og der foregår altså langt mere vold og en praktisering af voldelig omstyrtelse af samfundet. Men der er mere spillerum for dem,« siger han.

»Alle folk, som blander sig i debatten omkring masseindvandring, risikerer de her ting. Det er meget normalt,« siger Daniel Beattie om den chikane, han og hans hustru de sidste to år har været udsat for. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

På trods af den gentagne chikane har Daniel Beattie og hans kone ingen planer om at stoppe deres arbejde i Generation Identitær. De har heller ikke tænkt sig at flytte væk fra området på Amager, selv om deres adresse er blevet kendt af mange.

»Det kan ikke være rigtigt, at voldelige grupper skal have lov til at tyrannisere almindelige medborgere. Der forventer jeg simpelthen, at politikere og myndigheder tager affære. Når min kone og jeg stiller os frem og siger vores holdninger, så møder vi utrolig meget taknemmelighed fra folk, som er glade for, at vi står frem, fordi de ikke selv tør. Jeg har fuld forståelse for, at man ikke har lyst til at få smadret sin bil eller få en på kassen. Men det burde jo slet ikke være sådan. Man kan ikke lade sig tryne af bøller,« siger han.