»Dan Uzan fortjener at blive husket«

Læs hvorfor den afdøde Dan Uzan i dag blev Årets dansker.

Årets dansker 2015 blev afdøde Dan Uzan. Hans far, Sergeot Uzan modtog prisen fra ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Berlingske uddelte tirsdag prisen for Årets Dansker til den nu afdøde Dan Uzan. Her følger et uddrag fra ansvarshavende chefredaktør Tom Jensens tale:

Kriteriet for tildelingen af titlen som Årets Dansker er, at man ikke alene har gjort en afgørende forskel for sig selv. Men også for andre. At man har handlet til gavn for andre.

På forskellig vis, på meget forskellig vis, kan alle 10 kandidater siges at have gjort dette.

Men for særligt én af de 10 kandidater gjorde dette sig gældende på en måde, som kalder på den dybeste respekt. Netop fordi vedkommende med sine helt konkrete handlinger ikke blot på uegennyttig vis gavnede andre. Det rakte langt videre end dette.

Han reddede andre menneskers liv. Og ofrede sit eget liv derved.

Den 14. og 15. februar 2015 blev København ramt af den terror, vi også i år har set vise sit hæslige ansigt ikke mindst i Paris.

Foran Krudttønden på Østerbro blev filminstruktøren Finn Nørgaard dræbt og fire betjente såret, da Omar El-Hussein åbnede ild mod et debatmøde med blandt andre den svenske kunstner Lars Vilks blandt deltagerne.

Angrebet udløste en menneskejagt i København.

Og et behov for beskyttelse af andre mulige terrormål i byen.

Heriblandt synagogen i Krystalgade, hvor der denne dag og aften var glæde og fest. En bat mitzva, en jødisk konfirmationsfest, med deltagelse af 80 mennesker, heriblandt mange børn.

Som en del af et frivilligt vagtteam tog Dan Uzan, som det ofte var sket før, plads foran synagogen. Ubevæbnet. Siden flankeret af bevæbnede politifolk, men selv stadig - ubevæbnet.

Klokken var godt og vel halv et om natten, da Omar El-Hussein angreb synagogen og under sit forehavende sendte dræbende skud afsted mod den ubevæbnede vagt, Dan Uzan, og samtidig sårede to politifolk.

Det er ikke til at vide, og man tør ikke tænke tanken, hvilken ufattelig tragedie Omar El-Hussein kunne have anrettet, hvis ikke han foran synagogen i Krystalgade denne kolde februarnat var blevet mødt af Dan Uzan og de tilstedeværende politifolk.

Dan Uzans far, Sergeot Uzan, her med et billede af sin afdøde søn. Dan Uzan blev 37 år gammel. Fold sammen
Læs mere

Man tør ikke tænke tanken. Men gør det jo alligevel uundgåeligt.

Dan Uzan blev nomineret til Årets Dansker 2015, fordi han har betalt den største pris, man kan betale, for at redde andre mennesker. Han vogtede i bogstaveligste forstand religionsfriheden i København, og blev derved et uskyldigt offer for terror i Danmark. Dan Uzan arbejde frivilligt for at skabe tryghed for andre. Han betalte med sit liv.

Disse udsagn var blandt læsernes mange og tydeligvis dybfølte begrundelser for at indstille Dan Uzan til Årets Dansker 2015.

Dybfølte, fordi dette så uafvendeligt og i bogstaveligste forstand handler om liv og død. Om i yderste konsekvens at sætte sit eget liv på spil, ja at ofre sit eget liv - for at andre kan leve videre.

Mere ultimativ kan man ikke forestille sig det gjort til virkelighed, som er essensen i kriterierne for valget af Årets Dansker.

Det var såvel læserne som dommerkomiteen helt enige om.

Dan Uzan er Årets Dansker 2015.

Dan Uzans far, Sergeot Uzan, mødte op til kåringen af Årets Dansker sammen med sin datter Andrea og hustruen Bodil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Begivenhedsforløbet natten til 15. februar 2015 betyder samtidig, at prisen som Årets Dansker tildeles et menneske, der ikke er blandt os mere.

Til gengæld vil jeg gerne udtrykke min dybeste respekt for, at Dan Uzans familie, hans far Sergeot Uzan, hans mor Bodil og hans søster Andrea, har gjort os den ære at møde frem i dag for at modtage titlen som Årets Dansker på jeres søns og brors vegne vegne.

I er mødt op i dag for at modtage en pris, som aldrig burde været givet, da alle jo ville ønske, Dan Uzan havde været her endnu. At ingen havde forsøgt at angribe synagogen i Krystalgade. At terroren aldrig var kommet til København.

Tag derfor mod prisen og statuetten her som udtryk for danskernes taknemmelighed over for det ultimative offer, jeres søn og bror gav for andre menneskers skyld. Det fortjener at blive husket.

Dan Uzan fortjener at blive husket.